Szeged és környéke

2016.12.18. 13:47

Így keresse a karácsonyi meglepetést: ajándéktippek

Tanácstalan az ajándékvásárlást illetően? Nem találja szerettének a megfelelő meglepetést, és nem akar idén is zoknit, nyakkendő, edényt vagy parfümöt tenni a karácsonyfa alá? Olvassa el a szakértő ajándéktippjeit.

Kiss Gábor Gergő-Kovács András-Lass Péter-Szabó C. Szilárd

Szemellenző és göndörítőgép karácsonyra


Ilyenkor vannak igazán elemükben a webshopok, amelyek mindegyike az általa legjobbnak titulált karácsonyi ajándékot kívánja eladni – sokszor kedvezményes áron. Így vásárolhat és tehet a fa alá például 2,4 lóerős benzines láncfűrészt, Cobra radardetektort, eső-, por- és ütésálló hordozható reflektort, fogyasztónadrágot vagy szemellenzőt, azaz univerzális autós fényvédőt. És hogy mi lehet még álmai netovábbja? Egy varázsszőnyeg, amely vonzza magába a nedvességet, port és piszkot. A szupergyors göndörítőgépet pedig úgy reklámozzák, ami minden nőt lázba hoz.

Érdemes végiggondolni szeretteink, barátaink karakterét, hogy megtaláljuk számukra a legmegfelelőbb ajándékot. Most segít önnek a pszichológus stílusszakértő. Takács Bernadett szerint vannak, akiket nagyon könnyű meglepni, mások viszont komoly fejtörést okozhatnak, de pánikra semmi ok. Hívjuk segítségül a lélektant, amit hasznosíthatunk az ajándékbeszerző körutunkon.


Tandemugrás szenvedélyesnek


A heves vérmérsékletű, szenvedélyes, energikus és nyitott személyeknek minden jöhet a pszichológus stílusszakértő szerint, ami divatos. Szeretni fogja a stílusos ruhákat, cipőket, táskákat, fehérneműket vagy akár kiegészítőket, de odavan az illatszerekért és szépségápolási cikkekért is. Mivel szeretnek nyüzsögni, valódi társasági emberek, egy mókás társasjáték is kitűnő választás. Kalandvágyukat élményajándékkal is lehet csillapítani, mint például a tandemugrás vagy egy sportautó vezetése. Szeretik a minőségi ételeket és italokat, így egy jó pezsgővel, különleges csokoládéval vagy egy vacsorameghívással sem lőhet mellé.


Mackónadrág a kényelmesnek


A nyugodt, csendes, békés, kényelmes és kiegyensúlyozott ember a béke szigetén szeretne élni, igényli a megbecsülést, és semmit sem szeret elkapkodni, sőt inkább mindent elodáz, amit lehet. Minden olyan lakberendezési cikknek örül, amivel otthona még harmonikusabbá válhat. Neki jöhetnek a díszpárnák, teáskészletek, mutatós szőnyegek vagy akár vázák és képkeretek is. Ennek a típusnak a pszichológus stílusszakértő szerint egy laza szabadidőruha is remek ajándék az otthoni lustálkodáshoz. A nyugodt típusnak tökéletes meglepetés mindaz, amivel még kényelmesebbé teheti mindennapjait. Nézzen körül a háztartási kisgépek piacán, egy jó kávéfőző vagy konyhai eszköz is kedvére való lesz.


Fitneszbérlet a munkamániásnak


A versengő típus igazi vezető alkat, önfejű, és hajlamos a munkamániára, ugyanakkor jólesik neki, ha elismerik a teljesítményét. Neki jó választás a kedvelt sportágához kapcsolódó felszerelés vagy fitneszbérlet. Ő az, aki a klasszikus parfüm-óra-ékszer trió valamelyikének is nagyon tud örülni. Bármilyen okoseszközzel meglephetjük, ami a munkájában hasznára válik.


Könyv a mélyen érzőnek


A mélabús és mélyen érző típus megfontolt, rendszerető, elemző, precíz és együttérző a pszichológus stílusszakértő szerint. Lételeme a tervezhetőség és a stabilitás, szüksége van sarokpontokra és megerősítésekre, fontos számára a csend és saját világának rendszere. Szeret olvasni, ráérősen elmerülni dolgokban, így egy jó könyv tökéletes ajándék neki, de szereti a számítógépes játékokat is.

 

 

Ünnepi bevásárlás


Akár 50 milliárd forinttal is többet költhetnek idén karácsonykor a magyar családok a tavalyihoz képest az Országos Kereskedelmi Szövetség számítása szerint. Úgy számolnak, decemberben legalább 90-95 milliárd forinttal költenek majd az emberek többet élelmiszerekre és 85-90 milliárd forinttal többet ajándékokra, mint egy átlagos hónapban.

Filmek a fa alá

Pasimentes szenteste és a kivágott fenyőfák bosszúja, Mennyből az angyal és egy Dickens-klasszikus újragondolása. Filmes összeállításunk bizonyítja: van élet a Reszkessetek, betörők!-ön kívül is.


Holiday. Két magányos nő úgy dönt, otthont cserélnek a téli szünet idejére. Egyikük azért, hogy végre elszabaduljon a munkájától, a másikuk azért, hogy elfelejtse reménytelen szerelmét. Bár mindkettejük pasimentes szentestét képzel el magának, ez végül egyiküknek sem jön össze  Kate Winslet és Cameron Diaz jutalomjátékát élvezhetjük egy vicces és megható karácsonyi filmben. A kandallóhoz kucorodva, bejgli mellé tökéletes.


Treevenge. Megannyi emberközpontú karácsonyi mozi  után 2008-ban végre készült egy film, ami bemutatja a másik oldalt is,  azt, hogyan élik meg a fenyőfák a karácsonyt. Az ötlet szellemes, a megvalósítás nemkülönben. A Treevenge nem propagandafilm ugyan, de kimondatlanul is az az üzenete, hogy éljenek a műfenyők. A filmet szigorúan csak (részeg) felnőtteknek ajánljuk.

 

Jelenet a Karácsonyi ének című animációs filmből.

Jelenet a Karácsonyi ének című animációs filmből.


Karácsonyi ének. Ebenezer Scrooge egy kapzsi és szívtelen öregember, aki fittyet hány a családi szeretetre. Csakhogy kap még egy esélyt az élettől, hogy megváltozzon. Karácsonykor meglátogatja őt a múlt, a jelen és a jövő karácsonyi szelleme, hogy szembesítsék fösvénységével és érzéketlenségével. Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe, Forrest Gump) forradalmi animációs technikával készült karácsonyi filmje Jim Carrey főszereplésével és Charles Dickens tollából garantált szórakozást nyújt a téli estéken.

Az élet csodaszép. George Bailey élete szentestére romokban hever. Az anyagi csőd szélén már csak az öngyilkosságban látja az egyetlen megoldást. Az égben azonban felfigyelnek a reményvesztett férfira, és egy földre szállt angyal igyekszik rendbe hozni George életét. Frank Capra (Ez történt egy éjszaka) örök érvényű filmje az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikus, amit nem csak James Stewart jutalomjátéka miatt érdemes megnézni.


Igazából szerelem. A film, ami lassanként átveszi a Reszkessetek, betörők! szerepét, már ami a kereskedelmi televíziók műsorszámait illeti. A londoni szentestén összefonódó sorsok és kibontakozó szerelmek csodálatos tablójában még a pornófilmforgatás főszereplői is egymásba szeretnek. A néző pedig a filmbe, menthetetlenül.

 

Továbbra is nagy sláger a Monopoly

Jenga. Egy építőjáték, ami sosem megy ki a divatból.

Jenga. Egy építőjáték, ami sosem megy ki a divatból.


Idén az ismeretterjesztő és társasjátékok a karácsonyi slágerajándékok az Auchan kommunikációs menedzserének tájékoztatása szerint. Adorján Abigél szerint a szülők elsősorban olyan meglepetéseket keresnek, amelyek fejlesztik a gyermekek kreativitását és készségét. A társasjátékok iránt óriási az érdeklődés, amely jól mutatja, a családok számára egyre fontosabb az együtt eltöltött minőségi szabadidő. Tapasztalatuk szerint a családok nem hagyják az utolsó pillanatra a játékok beszerzését, amelyeket már november elejétől megvásárolnak. Továbbra is slágerjáték a Monopoly, az Activity és a Scrabble.

A televíziós reklámok nagy hatással vannak a kívánságokra, így a rádió-távirányítású játékok ugyancsak helyet kaptak az idei karácsony képzeletbeli dobogóján. A régi kedvencek közül az építőjátékok töretlen népszerűségnek örvendenek, de keresettek a klasszikus plüssfigurák is.

Nem ismeri a törvény a levásárlás fogalmát

Fogyasztóvédelmi sorozatunk 13. részében a karácsonyi vásárlás, ajándékozás témakörében vártuk olvasóink kérdéseit, panaszait. Tudta, hogy amit a kereskedelem gyakran garanciának nevez, az valójában jótállás?


Mit tehetünk, ha a karácsonyi ajándéknak szánt értékesebb árut még az ünnep előtt ki szeretnénk cserélni? Tudja, hogy mi a különbség a jótállás és a szavatosság között? A delmagyar.hu portálon lehetett a kérdéseket, észrevételeket beküldeni. Ezúttal is a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai válaszoltak.


– Karácsonyra vásároltam egy báli cipőt a barátnőmnek, akkor fogom odaadni neki. A talpát elég vékonynak gondolom, ezért érdeklődtem a boltban, hogy mi a teendő, ha bármi baj történik. Például használat során kiderül, hogy nem megfelelő a cipőtalp minősége. Az eladó azt mondta, van rá 6 hónap garancia, de a neten keresgélve ilyen szabályt nem találtam. Milyen jogaim vannak, ha leválik a cipő talpa?


– Amit a kereskedelem gyakran garanciának nevez, az valójában jótállás. Kötelező jótállás csak egyes, külön jogszabályban felsorolt tartós fogyasztási cikkekre van – például hűtő, televízió –, a cipő nem tartozik ezek közé. Így bár a lábbelire jótállás nincs, a polgári törvénykönyv szerint szavatossági igény – ezen belül elsősorban javítás vagy csere – érvényesíthető, ráadásul a vásárlástól számított 2 évig. Ebből az első 6 hónapban a hiba eredetének bizonyítása a kereskedőt terheli, innen eredhet, hogy „6 hónapos garanciáról" tájékoztatták. Ezt követően azonban a vevőnek kell bizonyítani, hogy a hiba például gyártási eredetű.


– Nagy karácsonyi akció keretében vásároltam egy öltönyt a fiamnak, azonban nem lett jó rá. Három napon belül visszavittem a ruhát, de nem hajlandók visszavenni. Jogszerű az eljárásuk?


– A termék „egyedi megfelelősége nem a hibás teljesítés" körébe tartozó kérdés. Több kereskedő – így számos ruhabolt – önként vállalja, hogy meghatározott időn belül a nem használt darabokat, amennyiben azok nem mérethelyesek, visszaveszik. Ez nem jogszabályi kötelezettségük, így az időtartam üzletenként változhat, érdemes erről a vásárlás előtt tájékozódni. A három munkanapon belüli igényérvényesítés jogszabályi kedvezménye más. Csak a hibás termékkel kapcsolatban érvényesített feltétlen csereigényre vonatkozik, és csupán egyes, jogszabályban meghatározott tartós fogyasztási cikkeknél alkalmazandó. Ilyenkor a kicserélési igény azért feltétlen, mert a kereskedő nem vizsgálhatja a hiba eredetét, mindenképpen ki kell cserélnie a terméket.

 

Decemberben csillognak igazán a bevásárlóközpontok, ahol milliárdokat költünk el. Fotó: Török János

Decemberben csillognak igazán a bevásárlóközpontok, ahol milliárdokat költünk el. Fotó: Török János


– Néhány hónap után visszavittem a karácsonyi ajándékként vásárolt MP3-lejátszót, mert tönkrement. Az üzlet vállalta, hogy kijavítja, de több hét után kiderült, nincs már hozzá alkatrész. Nekem megfelelt volna a csere, de nem volt azonos lejátszójuk. Mondták, levásárolhatom a termék árát, én viszont a pénzt szeretném visszakapni – köteles vagyok újra náluk vásárolni?


– A válasz röviden: nem. Sem a polgári törvénykönyv, sem más jogszabály nem ismeri a „levásárlás" fogalmát. A javítás vagy csere sikertelensége esetén a fogyasztó elállhat a szerződéstől, s ennek az a következménye, hogy vissza kell kapnia a vételárat. Természetesen ő maga dönthet úgy, hogy újra ugyanabban az üzletben vásárol, de ez nem kötelező.


– A családnak a Mikulás hozott egy televíziót ajándékba. Megvettem már három hete, mert akciós volt, így azonban csak 6-án csomagoltuk ki. Ekkor vettük észre, hogy egyik sarkán repedt. Követelhetek bármit az üzlettől ennyivel a vásárlás után?


– A polgári törvénykönyv szerint a hiba felfedezésétől számított két hónapon belül közölt bejelentést késedelem nélkülinek kell tekinteni. Ez azt jelenti, hogy a vásárlástól számított harmadik hétben jelzett hiba egész biztosan megfelel ennek a szabálynak. Amennyiben a kereskedő vitatja a repedés eredetét, úgy neki kell bizonyítania, hogy az a vásárlást követően keletkezett, és nem vezethető vissza például gyártási hibára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!