Szeged és környéke

2009.11.24. 18:54

Influenzajárvány van Szegeden

Szeged - Átlépte a járványküszöböt az influenzás szegediek száma az ÁNTSZ legfrissebb adatai szerint. A klinikákon a fertőzöttek számának csökkenéséig él a látogatási tilalom. Közben két nap alatt közel 200-an kértek védőoltást a szegedi oltóponton.

Munkatársunktól

Az ÁNTSZ legfrissebb adatai szerint indokolt volt a látogatási tilalom hétfői elrendelése a szegedi klinikákon, a városban ugyanis az influenzás tünetekkel megbetegedettek száma átlépte a járványküszöböt. 100 ezer emberre számítva már 240-en betegek, a küszöbérték pedig 200 fő – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetőjétől.

Makón és Vásárhelyen ugyanez az érték 170, Szentesen csak 109. Pál Attila, a klinikai központ elnöke elmondta: a látogatási tilalom feloldása a megbetegedések számától függ. Szakértők szerint itthon december első felében várható az influenzajárvány csúcsa, addig valószínűleg marad a látogatási stop – tette hozzá.

Kedden több újdonsült apukával is találkoztunk a női klinika portáján, egyikük sem bosszankodott, hogy nem mehet feljebb. Azt mondták, ennyit igazán megér párjuk és gyermekük biztonsága. Akik csomagot hoztak, a portán leadhatták: óránként vitték föl az anyukáknak, betegeknek. Az intenzív osztályokon a kritikus állapotban lévő betegekhez bemehetnek a hozzátartozók.

A járványról szóló hírek kapcsán az oltópontok is egyre népszerűbbek: az ÁNTSZ szegedi intézetében pénteken reggel nyílt oltóponton aznap 86-an, hétfőn 104-en kérték és kapták meg a H1N1 elleni oltást. Csongrád megye többi oltópontja – a makói, a vásárhelyi és a szentesi kórházban, a csongrádi és a mórahalmi rendelőintézetben – pénteken reggel nyílik. Ezek 8-tól 20 óráig, a szegedi, Tisza Lajos körúti rendelőintézetben kialakított pedig 7-től 19 óráig várja azokat, akiknek nem jár ingyenes H1N1-oltás. Az oltáshoz – amit gyors orvosi vizsgálat előz meg – tajkártyára és 3000 forintra van szükség.

Ketten az intenzíven

A delmagyar.hu megírta, hogy egy szegedi orvosnőt is a szegedi körintenzíven kezelnek a H1N1 légúti szövődményei miatt és lélegeztetőgépen van továbbra is az a 40 éves kismama, aki 3 hete került a körintenzívre. Nála a fertőzés miatt súlyos vírusos tüdőgyulladás alakult ki, emiatt pedig elpusztult a légzőhám nagy része. Jelenleg az az orvosok legfőbb célja, hogy regenerálódjon a légzőfelület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!