Szeged és környéke

2015.12.08. 21:42

Ingyen cserélik a személyit

Csongrád megye - Jövőre sokat spórolhatunk azzal, hogy nem kell fizetni egy csomó okmány igényléséért, cseréjéért. Kisebb lesz annak a kára is, akinek ellopják a táskáját.

Fekete Klára

Személyi, tb- és adókártya egyben

Januártól jön az e-kártya: ez a személyi adatokon kívül elektronikusan tartalmazza majd a tajszámot és az adóazonosítót. Nem kell mindenhová erkölcsi bizonyítványt bemutatni: az, hogy valaki büntetett előéletű-e, lekérik a nyilvántartásból.
– Kétszer törték fel az autómat, és kétszer lopták el belőle a táskámat. Egyszer Csehországban úgy három évvel ezelőtt, egyszer pedig itthon – mondta [namelink name="Antal Andrea"]. – Ugyan minimális készpénz volt nálam, de annál több irat és érték, több százezer forintra becsültem a káromat.

Január 1-jétől ilyen esetben már nem kell a papírokra költeni – szavazta meg december elején a parlament. Eltörlik a személyi igazolvány és a lakcímkártya igénylésének, cseréjének díját, ingyenes lesz az első jogosítvány, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadása, ugyanakkor a kocsi átírásáért továbbra is fizetni kell.
 

Antal Andrea sokat költött már okmányai pótlására. Fotó: Frank Yvette

Antal Andrea sokat költött már okmányai pótlására. Fotó: Frank Yvette

Nem kell fizetni a cégkivonatért, az adóigazolásért, a 160 négyzetméter alatti házak építésügyi engedélyéért, az erkölcsi bizonyítványért, a felsőoktatási felvételi eljárásért. Öröklésnél ingyenes a tulajdonjog-változás ingatlan-nyilvántartási, valamint a haszonélvezeti jog bejegyzése is. Az eljárások teljes listáját nem soroljuk fel, ügyintézéskor érdemes előre tájékozódni.

Még egy újítás lép életbe jövőre: a házasságkötésnél rögzített név megváltoztatására beadott kérelmet bármelyik anyakönyvvezető elbírálhatja. Ennek az a feltétele, hogy a házasságkötést elektronikus anyakönyvben rögzítsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!