Szeged és környéke

2007.12.04. 11:21

Ingyenes kiállítás a 150 éves Fekete házban

Százötven éves Szeged egyik legpatinásabb épülete, a Fekete ház, mely jelenleg a megyei múzeum történeti kiállítóhelyeként működik. A házban őrzik a történeti gyűjteményt - számos érdekes és értékes műtárggyal.

December 7-én, pénteken ünnepli a Móra Ferenc Múzeum a Fekete ház százötvenedik születésnapját. Az alkalomból péntektől vasárnapig mindenki ingyen tekintheti meg a kiállítóhelyet, benne a százötvenéves ház tiszteletére rendezett tárlatot, melyben szimbolikusan 150 műtárgy emlékeztet a 150 esztendőre.

Pénteken már 10 órától bárki megfoghat, kézbe vehet olyan tárgyakat, amelyek egyébként a gondosan elzárt raktárak polcain találhatóak a mindennapokban. Előkerül a régmúlt korokból a parasztlázadások hangulatát felelevenítő kiegyenesített kasza, egy pár párbaj pisztoly, a 48-as kard és az ódon pallos is. Gyermekek, felnőttek muzeológusi felügyelet mellett ugyan, de szabadon „használhatják" az ősi eszközöket.

Egész nap a látogatók rendelkezésére áll a pénteki napon egy láda, melybe a múzeumlátogatók borítékban bedobhatják napjaink világával kapcsolatos gondolataikat. A ládát utána elzárják és a következő muzeológusgeneráció a Fekete ház 200 éves születésnapján veszi majd elő a most, 2007-ben megfogalmazottakat.

Egész nap várják a gyermekeket, diákcsoportokat a múzeumpedagógusok a népi ékszerekről szóló kiállításban, ahol az ifjabb nemzedékek maguk fűzhetnek, készíthetnek a népi világból merített ötletek alapján nyakláncokat, karkötőket.

Délután 4 órakor kerül sor a Fekete ház időszaki kiállítótermének ünnepélyes elnevezésére. A három terem Szent-Györgyi Albert, Klebelsberg Kunó és Dugonics András nevét veszi fel. Ezt követően a Fekete ház fala mellett 150 gyertyát gyújtanak a részt vevő diákok.

A kiállítótermek névtábláinak leleplezésére és az azt követő gyertyagyújtásra különösképpen várjuk a média képviselőit.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!