Szeged és környéke

2009.02.18. 20:55

Inkubátorház is épül Szegeden a Móravárosi körúton

Szeged - Majdnem elveszett az az 1 milliárd forint, amelyet egy inkubátorház megépítésére nyert Szeged a pólusváros pályázaton, mivel hiányzott a másik 1 milliárd forint, az önerő. A projektre alakult kft. ugyanis nem talált pénzügyi befektetőt. Ebben a helyzetben tett ajánlatot a Szeviép Zrt. arra, hogy állja az önerőt, és megépíti a genomikai központot a Móravárosi körúton.

Fekete Klára

Tavaly 1 milliárd forintot nyert a póluspályázaton egy szegedi inkubátorház létrehozására és műszerbeszerzésre alakult projektcég, a GIK Kft. Mivel a 2 milliárd forintba kerülő létesítmény – a Genomikai Innovációs Központ – megvalósulásához szükség volt további 1 milliárd forint önerőre, elindult a pénzügyi befektető keresése. Eredménytelenül.

A biológuslobbi szerette volna, ha az inkubátorház az újszegedi biológiai központ mellett épül fel. Ajánlották építési területnek az SZBK mögötti sportlétesítményt éppúgy, mint az egyetem által felajánlott Y terület beépítetlen részét. A GIK Kft. kérte azt is, hogy a hiányzó 1 milliárdot a város és az egyetem „dobja össze" (a kft.-nek tagja mindkét fél), csakhogy erre egyiknek sem volt pénze.

A Móravárosi körúton épül az inkubátorház

A Móravárosi körúton épül az inkubátorház
Fotó: Karnok Csaba

Ekkor kapcsolódott be a tárgyalásokba a Szeviép Zrt. Az építőipari céggel arra a megoldásra jutottak a felek, hogy az inkubátorház a Móravárosi körúton, a buszport-rendezvénycsarnok ingatlanegyüttes tagjaként készül el. Pistrui László, a Szeviép Zrt. meghatározó tulajdonosa elmondta, az újszegedi helyszínnel kapcsolatban hitelt kellett volna felvenni, olyan magas kamatra, amit sosem termelt volna ki az inkubátorház. Ezért ő vetette fel, épüljön meg a Móravárosban, bankkölcsön igénybe vétele nélkül, a cég saját telkén. „Ennek így kedvezőbb a kockázati súlya" – magyarázta a vezető, s hozzátette: építési engedély birtokában már március elején hozzáfoghatnak az építkezéshez.

Szabó Gábor, az egyetem rektora – a GIK Kft.-ben résztulajdonos tudásközpontot vezető professzor – elmondta, Szegednek nagy szüksége van az inkubátorházra, amely alkalmas biotechnológiai kis- és középvállalkozások erőteljes támogatására a működésük első időszakában. Botka László, Szeged polgármestere szerint a beruházás XXI. századi infrastruktúrát nyújt a már meglévő és még csak alakuló biotechnológiai cégeknek. Kíváncsiak lettünk volna Dudits Dénesnek, az SZBK főigazgatójának a véleményére is, de ő nem kívánt nyilatkozni.

Információink szerint a 4000 négyzetméteres tömb nagy része már elkelt: ide költözik a Solvo Zrt., a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Biotechnológiai és Genomikai Intézete, valamint több spin-off – kutatási eredmények fejlesztésére vállalkozó – cégek.

GIK Kft

A genomikai központ létrehozására 2005-ben 95 millió forint jegyzett tőkével alapított kft.-nek 4 tulajdonosa van: az MTA (az akadémia a tulajdonosa az SZBK-nak), a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Zrt., az egyetem a Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Tudásközpont révén, valamint a szegedi önkormányzat. Az egyetem és a város tulajdonrésze mindössze 5-5 százalék, az ő részvételükre azért volt szükség, hogy a GIK Kft. indulhasson a pályázaton. Az 1 milliárdos önerőt viszont nem tudták kifizetni. A GIK Kft.-ben 85 százalékos tulajdonrészt szerez a Szeviép Zrt.

Duda Ernő: Bővülhet a szegedi bioipar

Az új központba költöző Solvo Zrt. vezérigazgatója, Duda Ernő azt mondta, a vitatott két terület közül egyik sem ideális. Az optimális helyszín az egyetem területén lenne: vagy az újszegedi TTK épület mellett, vagy az új klinika mögött. A SZBK udvara ugyan közel van az újszegedi kutatóknak, de túlságosan kicsi és nem bővíthető, márpedig a cél az lenne, hogy minden cég egy helyre kerüljön. Móraváros hozzávetőlegesen ugyanakkora távolság a belvárosi orvosegyetemi intézményektől, de távol van Újszegedtől. A lényeg azonban most már leginkább az, hogy végre épüljön valami. Az elmúlt években közel 10 biotechnológiai beruházás érkezett hazánkba. Ezek nagyrészt a fővárosba és Debrecenbe települtek, egy sem került Szegedre, ami egyértelműen az infrastruktúra hiányára vezethető vissza. Hiába hoztunk már eddig is több érdeklődőt Szegedre, hiába tetszett nekik a város, van felkészült munkaerő, de nincs bérelhető labor. Ez az épület még az idén elkészülhet. A régióban egyedülálló steril állatházzal, növényházzal, világszínvonalú analitikai laborral és a pályázat révén elérhető műszerparkkal komolyan hozzájárul a helyi cégek versenyképességéhez. Reméljük, a jövőben lesznek még olyan pályázati lehetőségek, amelyekkel majd az egyetem területen is bővülhet a szegedi bioipar.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!