Szeged és környéke

2017.08.31. 18:50

Iskolatalálkozót szervez a Fecske őrs zászlótartója, a bordányi Rákóczi-iskola egykori diákjait várják

Iskolatalálkozót szervez a Fecske őrs zászlótartója, a bordányi Rákóczi-iskola egykori diákjait várják. Az iskolát sajnos nem nézhetik már meg.

A. T. J.

– Tíz évvel ezelőtt 101 egykori diáktársunk jött el a találkozóra. A legidősebb 1921-es születésű volt. Ő már sajnos nincs közöttünk, de az idei, október 22-i találkozó legidősebb résztvevője az 1923-as születésű Veres Ferenc lesz – mondta Karsainé Czékus Erzsébet, a bordányi Rákóczi-iskola iskolatalálkozójának főszervezője.

Czékus Erzsébet, az egykori diák és Monori Gyuláné, korábbi tanítója régi tanintézményük, a bordányi Rákóczi-iskola előtt. Az épület már évtizedek óta magántulajdonban van. Fotó: Kuklis István

Erzsébet dédapja, Kovács Márk volt az 1905-ben megnyitott iskola első beiratkozó diákja. Az intézmény utolsó tanítója pedig 1959 és 1978 között Monori Gyuláné Klári néni. – Családias légkörű iskolában taníthattam. Az utolsó évben, 1978-ra úgy elfogytunk, hogy egyetlen elsős diákunk lett volna, és ezért fájó szívvel én kértem az iskola megszüntetését. Egy osztálytermünk volt, heti váltásban délelőtt és délután jártak a diákok az iskolába. Az alsósokat és a felsősöket egy-egy nevelő tanította minden tantárgyra – idézte fel a régmúltat az egykori tanító.


Az iskola épületébe az öregdiákok legnagyobb bánatára régóta nem tudnak bejutni, mert azt évtizedekkel ezelőtt egy külföldi magánember vásárolta meg és alakított ki belőle medencés luxustanyát.

 

Az iskola egykor - ma medencés luxustanya.

A rajnaplót Erzsébet unokatestvére egy lomtalanítás alkalmával találta meg a mostani iskolában, ahová áthordták a régi intézmény iratait. Ebből többek között kiderül, hogy a találkozó főszervezője a Fecske őrs tagja volt zászlótartó pozícióban. Az őrs csapatkiáltása pedig így hangzott: „A kisdobos példakép, a nyakkendő színe kék!".


A tíz évvel ezelőtti találkozó alkalmával egy vörösmogyoró-bokrot ültettek, ennek a tövébe kerül majd idén októberben egy emléktábla.

 

Emléktábla-avatás és  babgulyás


Az október 22-i találkozó helyszíne a bordányi faluház. A részvételi szándékot Czékus Erzsébetnél kell jelezni a 30/663-0041-es telefonszámon. 10 órakor emléktáblát avatnak, 12 órától babgulyásos ebéddel várják az egykori diákokat. A költségek fedezésére adománydobozt helyeznek ki a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!