Szeged és környéke

2019.09.05. 12:31

Iszonyatos nyár volt, áramból és vízből egyaránt több fogyott

Szinte csak kétféle időjárás volt az idei nyáron: vagy vihar pusztított, és hirtelen lehűlt a levegő, vagy szinte elviselhetetlen volt a hőség. Szegedre az utóbbiból jutott több, ami meglátszott az áram- és vízfogyasztáson is. Szerencsére korlátozni egyik szolgáltatást sem kellett, pedig megugrott a fogyasztás a vízműveknél és az áramszolgáltatónál is.

Egymás után dőltek meg a meleg rekordok idén nyáron, ezzel együtt pedig áramból és vízből is sokkal több fogyott, mint egy egyszerű, nem kánikulai napon. Megtudtuk, hogy a Szegedi Vízmű Zrt. kánikulában naponta átlagosan 39 ezer köbméter ivóvizet termelt, ez átlagosan 2-3 ezerrel több, mint a nem kánikulai időszakok idején szokásos fogyasztás.


Érdekes adat, hogy Szegeden idén eddig mégsem egy rekkenő júliusi napon, hanem szeptember 1-jén kellett a legtöbbet „dolgozniuk", akkor 39 ezer 623 köbméter víz kellett a városnak.


Ez egyébként hasonló volt, mint az előző években, és idén sem volt vízhiány, vagy éppen vízkorlátozás Szegeden, illetve Algyőn sem.


A Nemzeti Közművektől pedig azt írták, hogy idén június 27-én mérték a legnagyobb áramfogyasztást, amikor a napi középhőmérséklet 27 Celsius fok volt. Ezen a napon – az átlagos nyári napi fogyasztáshoz képest – 11 százalékkal nőtt az áramfelhasználás. Ez a fogyasztás egyébként több mint 3 százalékkal meghaladja az idei év téli időszakában mért legnagyobb napi áramfogyasztást is, és 4,5 százalékkal több, mint a tavaly nyáron mért legnagyobb napi áramfelhasználás.


Érdekes egyébként, hogy Szegeden nem is nyáron, hanem március 17-én dőlt meg a meleg rekord. Tóth Tamás meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa akkor elmondta, hogy 23,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ez több mint egy fokkal haladta meg a korábbi, március 17-ére vonatkozó napi rekordot, a 22,8 fokot, amit hét éve, 2012-ben mértek. Az OMSZ honlapján a hőmérsékleti szélsőértékek szerint a szegedi rekord sajnos még nem volt elég az országos napi csúcs megdöntéséhez, ugyanis 2012-ben ezen a napon, március 17-én a Bács-Kiskun megye Bajai járásában lévő Csávoly községben 24,5 fokig melegedett a levegő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!