Szeged és környéke

2013.01.30. 19:29

Ivartalanítási kampányt szerveztek a szegedi állatorvosok

Szeged - Harminc százalékkal olcsóbban dolgoznak a szegedi állatorvosok február 22-éig, hogy minél kevesebb nem kívánt állatterhesség legyen. Az ivartalanítás 8000 forinttól indul.

Segesvári Csaba

Táskában kidobott kiskutyák, kertbe behajított kutyatestvérek jelzik: sokan az éj leple alatt szabadulnának a nem kívánt kisállatáldástól. Az állatkínzásnál viszont létezik egy humánusabb megoldás a váratlan kölyökalom megelőzésére: a házi kedvencek ivartalanítása.

– Mici és Szüri, anya és lánya. Nem szeretnénk több kismacskát, ezért döntöttünk a petefészkük eltávolítása mellett – mondták az ivartalanításra előborotvált macskák gazdái tegnap az egyik szegedi kisállatorvosi rendelőben. Több szegedi állatorvos egy hónapos kampányt indított: február 22-éig olcsóbban ivartalanítanak.

Macska a műtőasztalon. A szerző felvétele

Macska a műtőasztalon. A szerző felvétele

Bűncselekmény

Sokan engedik szaporodni házi kedvenceiket, emiatt sokkal több kutya és macska születik, mint amennyit felelős gazdák igényelnek: megelőzéssel csökkenteni lehetne az állatkínzásos bűncselekmények számát. Az Orpheus Állatvédő Egyesület jelmondata: „Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik!". Sokan nem tudják, hogy háziasított emlősállatot elhagyni, kitenni bűncselekmény, amiért börtönbüntetést is lehet kapni – írta az állatvédő egyesület.  

– Nyugodtabb lesz az állat, könnyebb lesz vele együtt élni. Statisztikai adatok igazolják, hogy az ivartalanított nőstények kevésbé hajlamosak az emlőrákra – érvelt az ivartalanítás mellett [namelink name="Rengei Antal"]. A Szegedi Kisállat-Ambulancia szakállatorvosa kifejtette: a gazdák 95 százaléka nem tenyésztő. – A menhelyek zsúfoltak, kár az utcára gyártani a kisállatokat. Tévhit, hogy az állatok jólétéhez a szülés is hozzátartozik. Ennek semmilyen valós alapja nincs – fogalmazott Rengei Antal.

Megtudtuk: a tüzelő kutyák és macskák viselkedése megváltozik, ami olykor veszélyes és kellemetlen lehet a gazdákra nézve. – A nőstény állatok időskori gennyes méhgyulladása gyakori. Ezt a természetes hormonális változás hozza, függetlenül attól, fialt-e vagy sem. A gyulladástól az állatok életveszélyes állapotba kerülnek, amit az ivartalanítással el lehetne kerülni – magyarázta az állatorvos.

Rengei Antal a február 22-éig tartó kampányról elmondta: az állatorvosok a beavatkozások árából átlagosan 30-35 százalékot engednek. Az ivartalanítás súlytól is függ: a legkisebb állatokat már 8000 forintért, míg a legtestesebbeket 35 ezer forintért szabadítják meg ivarszervüktől. Megtudtuk: a házi kedvencek a műtétből jellemzően másnapra felgyógyulnak, pár napig antibiotikumot kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!