Szeged és környéke

2014.01.19. 17:00

Jónak ígérkezik a szőlőtermés: vicevesszőt vágtak Ópusztaszeren

Ópusztaszer – Ha nem fagy márciusban, jó lesz a bortermés – állította a mórahalmi hegybíró. Az ópusztaszeri Bországgyűlésen borlovaggá ütötték többek között Farle Csaba megyei főállatorvost és Farkas Sándor országgyűlési képviselőt is.

Segesvári Csaba

– A nem mindennapi enyhe télben zöldek a rügyek. Ez szép termést ígér, de a garancia csak a mai napra érvényes – mondta az ópusztaszeri Bországgyűlést követő vicevesszővágáskor [namelink name="Kalmár István"]. A mórahalmi hegybíró megjegyezte, a tavalyihoz hasonló márciusi tél tönkreteheti a szőlőt.

Jónak ígérkezik a szőlőtermés: vicevesszőt vágtak Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba szervezett vasárnapi Bországgyűlésen a hagyományos vice vessző vágás mellett egész napos borászati konferenciát is tartottak. [namelink name="Fazekas Sándor"] vidékfejlesztési miniszter az előadássorozaton azt mondta, az ágazatra épülő turizmus, vendéglátás és kereskedelem sokszorosára növeli a terület jelentőségét. Hozzátette, a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban évente mintegy 2 milliárd forinttal, 8,5 milliárd forintra nő az ágazatnak jutó támogatás, amely ültetvénytelepítésre, gépberuházásra, valamint a piaci jelenlét erősítésére fordítható. A Bországgyűlésen elhangzott, a hatósági feladatot is ellátó hegybírók munkáltatója a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa lett, így a hegybírók fizetésüket már nem az általuk ellenőrzött termelőktől kapják.

A több mint 24 borlovagrend részvételével tartott rendezvényen a Szent Vince Borrend négy borlovagot avatott. A könnyed kérdésekkel és borfelismeréssel egybekötött vidám avatón [namelink name="Farle Csaba"] megyei főállatorvos, [namelink name="Futó Tamás"] a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója, [namelink name="Farkas Sándor"] a térség országgyűlési képviselője, és [namelink name="Miskolczi Sándor"] adott számot tudásáról. A bekötött szemű jelöltetekkel fehér és vörösbort kóstoltattak, a versenyt nehezítendő olykor csapvízre cserélték a csongrádi nedűt. A borlovag-jelölteknek a Szent Vince Borrend zászlósborát, a Csongrádi Cabernet Franc-t kellett felismerniük. A jelölteket előre figyelmeztették, ízleléskor ne csak a szájukat, az orrukat is használják. A feladatot mindenki sikeresen megoldotta, pedig Fazekas Sándornak segítői nem csak a szemét, az orrára is eltakarták először.

Jónak ígérkezik a szőlőtermés: vicevesszőt vágtak Ópusztaszeren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Az újborkóstolással zárult Bországgyűlésen elhangzott, a tavaly elindult országkóstoló során elkészült a legszebb hazai fehér borokat összegyűjtő válogatás, idén a rozé- és a vörösborok következnek. Az így összeggyűjtött prémium minőségű termékek már a „magyar bor válogatott" tagjaként vesznek részt a világ legnagyobb borvásárain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!