Szeged és környéke

2015.09.21. 22:00

Jótékonysági koncerttel indult a Szent Gellért Fesztivál - képgaléria

Szeged - Az idei Szent Gellért Fesztivál hétfő este Miklósa Erika és Vajda Júlia operaénekes, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar jótékonysági hangversenyével kezdődött a dómban. A koncerten fellépett Szauer Bianka és Tóth Bettina, a Virtuózok tehetségkutató versenyből megismert két fiatal hárfás is.

Munkatársunktól

[namelink name="Gyüdi Sándor"] színidirektor vezényletével Händel-, Vivaldi- és Mozart-művek csendültek fel. Budapest felé is nyit a nyolcadik alkalommal megszervezett szegedi fesztivál: a komolyzenei programsorozat szombati koncertjét a Pesti Vigadóban tartják, mondta el a svájci születésű zeneszerző-karmester, [namelink name="Robert Christian Bachmann"], a fesztivál életre hívója és művészeti vezetője, aki [namelink name="Kiss-Rigó László"] szeged–csanádi püspök meghívására érkezett Szegedre, hogy egy zenei akadémia és fesztivál létrehozásával fellendítse a város kulturális életét.


A vasárnapig tartó fesztivál hosszú távú oktatási projekt is, lehetőséget teremt a fiatal magyar tehetségeknek, hogy kipróbálják magukat, és nemzetközi kapcsolatokat építsenek. A fesztiválnak főként Dél-Koreával, Olaszországgal és a patinás salzburgi Mozarteummal vannak kiépített kapcsolatai, ezekből az országokból érkezik a legtöbb vendégművész. A fesztivál saját kamarazenekarába elsősorban Ausztriából és Csehországból hívtak meg zenészeket, de magyar tehetségeket is bevonnak.

 

Jótékonysági koncerttel indult a Szent Gellért Fesztivál. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A fesztivál kiemelt eseményeként csütörtökön ünnepélyes keretek között adják át a csaknem 2,1 milliárd forintból megújult szegedi dómot. A Dóm téren este kezdődő szentmisét és a köszöntőket követően Robert Christian Bachmann és [namelink name="Yoon Kuk Lee"] vezényletével Beethoven 7. és 8. szimfóniáját hallhatja a közönség. 2013 óta tölti be a dékáni posztot a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán Tóth Péter zeneszerző, akinek Szent Gellért Oratórium című művét vasárnap 19.30-tól ősbemutatóként adják elő a szegedi dómban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!