Szeged és környéke

2010.12.28. 20:03

Jövőre felgyorsul a lassú víz

Szeged - Nemcsak az ivóvíz minősége javul, a hálózatokat is felújítják, ha 2011-ben elkezdődik az Unió által támogatott program a Dél-Alföldön. Az ivóvízminőség-javító beruházások pályázatait a jövő év elején adják be.

Munkatársunktól

Az ivóvízminőség-javító program jövőre várhatóan felgyorsul, miután az állam vállalta, hogy segít a településeknek. A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség régiófejlesztési igazgatóhelyettese, a program projektvezetője, [namelink name="Halász Péter"] arról számolt be, hogy mind a 19 dél-alföldi társulás tervbe vett beruházásainak elkészül a részletes megvalósíthatósági tanulmánya, és a költséghatékonysági számítás. A pályázatokról ezután két minisztérium együtt ad ki olyan nyilatkozatot, amely szerint beadhatók, elküldhetők az Európai Unióba. – Ez a folyamat 2011. január 31-éig lezajlik, az önkormányzatok beadják a pályázatokat, amelyeket elbírálnak, 2011 és 2013 között pedig megvalósítanak – mondta az igazgatóhelyettes. A 19 társulásból 3-nál, a kistelekinél, a szankinál és a jánoshalminál már elkészült a pályázat.

Az első működő arzénmentesítő készülék a Zala megyei Zalacsében. Drága, de muszáj fölszerelni. Fotó: Zalai Hírlap

Az első működő arzénmentesítő készülék a Zala megyei Zalacsében. Drága, de muszáj fölszerelni.
Fotó: Zalai Hírlap

A program az elmúlt 8–9 évben elég lassan csordogált, amelynek az is volt az oka, hogy a vízzel különösebb gond nincs, és bár javítani muszáj a minőségén, miután az ország ezt vállalta, az önkormányzatoknak erre nincs elég pénzük. Halász arra hívja föl a figyelmet, hogy a programnak nemcsak az arzéntartalom csökkentése a célja, hanem az is, hogy a hálózati veszteség 20 százalék alá süllyedjen. A meghibásodott, elavult csővezetékek miatt ez majdnem minden vízműnél jelentős tétel.

Hozzáértők szerint a vízdíj emelkedése az utóbbi években elindított egy önmagát gerjesztő folyamatot: a kisebb fogyasztás révén nagyobb a nyomás a rendszerben, és így nagyobb a lyukakon elszivárgó víz mennyisége is. Mivel végső soron ezt a veszteséget is a fogyasztók fizetik meg, ha közvetve is, de minden lakástulajdonos érdekelt abban, hogy az Unió által támogatott program minél hamarabb megvalósuljon.

Címkék#víz#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!