Szeged és környéke

2008.06.10. 23:45

Kálvária-domb nő az egykori benzinkút helyén

Szeged - Két évet kellett várni a szegedi önkormányzat és az OMV egyezségére a Kálvária téren lebontott benzinkút helyéről. Most megállapodtak: az olajcég rehabilitálja a területét, és visszaadja a városnak.

Dombai Tünde

Derékig ér a gaztenger a Kálvária tér hamburgeres felőli oldalán. A háromhektáros közpark többi része rendezett; a játszótér és a labdapálya, valamint a parkoló felőli díszszegélyek évről évre szépülnek apránként – Lauer Istvánnak, a körzet önkormányzati képviselőjének keretéből.

A Kálvária tér egésze viszont hosszú évek óta vár egységes rendezésre. Amíg azonban két gazda osztozik rajta – a töltőállomás helyét az OMV bérli, a többi önkormányzati – nem pályázhat vele a város.

A tervek „ugrásra készen" várják a megvalósítást, és ezt a polgármester 2006-os választási kampányban a kiemelten fontos beruházások között fel is sorolta. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) 300-400 milliós támogatás kellene arra, hogy a Kálvária térből Szeged második legnagyobb parkja újjászülethessen.

Az újszegedi Liget után itt alakítják ki a város második legnagyobb közparkját. Fotó: Miskolczi Róbert

Az újszegedi Liget után itt alakítják ki a város második legnagyobb közparkját.
Fotó: Miskolczi Róbert

Több mint másfél éve hivatalosan is tiszta az egykori benzinkút földje, és kész Boldog Mária kert- és tájépítész nagyszabású terve a százötven éves köztér rehabilitációjára. A presztízsberuházást a bérlő olajtársaság időhúzása akadályozta az elmúlt hónapokban. Érdeklődtünk, de nem tudtuk meg, miért.

Az olvasó szava

csonakos: "A kápolnát is visszaépítik ugye? Mert az is volt valamikor ott! Megérdemelné az a tér, régi szépségében álljon ismét!"

A benzinkút helyén nincs más dolga az OMV Hungária Kft.-nek, mint visszarendezni az eredeti állapotába, és hivatalosan visszaadni az önkormányzatnak. A tereprendezés annyit jelent, hogy megközelítőleg 30-40 millió forintért közel ezer köbméter termőföldet kell behordatni. Ebből az egykor ott magasodó Kálvária-dombot kell visszaépíteni és befüvesíteni. Erre vár az önkormányzat két éve.

Lauer Istvántól megtudtuk: a napokban megszületett a megállapodás, az olajtársaság helyreállíttatja a területet. Az OMV képviselője vállalta, hogy e hét végéig döntenek arról, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t vagy egy másik szegedi céget bíznak meg. A „dombépítés" őszre elkészülhet, akkor a bérlő hivatalosan átadhatja a városnak. Az önkormányzat onnantól egységes területként kezelheti a Kálvária teret, és pályázhat vele az NFÜ-höz. 2010-re végre megszépülhet a tér.

Az OMV amúgy jól fizető bérlője a városnak, pontosan utalja a bérleti díjat, sőt a bírságokat is. Megbüntette ugyanis a város a parlagfű miatt és a szabálytalan bontásért is.

Hat év alatt írtuk

2003. november 6.: Az OMV döntött, bezáratja a Kálvária téri benzinkútját, a bérelt területet minél hamarabb visszaadnák a városnak. 2004. november 3.: Bontják a töltőállomást, 1-2 év kármentesítésre lesz szükség a vegyi anyagok eltávolítása után. A helyén zöld terület lesz és jelképesen jelölik az egykori kápolna helyét. 2005. július 6.: Folyik a kármentesítés, augusztusra konkrét terveket kell letenni az asztalra. A rehabilitáció 2006 végére fejeződhet be. 2007. január 7.: Elkészült a kármentesítés, tavasszal épülhet a Szent Kereszt-kápolna kálváriadombja a jelképes stációkkal. 2008. január 27.: Még nem adta még vissza a területet az OMV, azt nyilatkozták, „haladéktalanul felveszik a kapcsolatot az önkormányzattal".

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!