Szeged és környéke

2010.12.08. 16:29

Karácsonyi slágerek az unalomig és még tovább

Szeged - Összegyűjtöttünk néhány olyan karácsonyi slágert, amiket minden évben az unalomig hallgattatnak velünk a rádiók. Listánk végén bónusszal kedveskedünk!

Delmagyar.hu

Decemberben előkerülnek a karácsonyi slágerek, a rádiók szinte kötelezően játsszák egymás után azokat a dalokat, amelyeket már öt, tíz vagy húsz éve hallgat az ünnepekre készülő lakosság. Persze az előadókat sem kell félteni, őket is megihleti a karácsonyi hangulat, és elő-előrukkolnak egy-egy ünnepi dallal. Összegyűjtöttünk néhány olyan produkciót, amely már megszokott, esetleg unalmas, idegesítő, nélkülözhető lenne, olyan sokszor hallottuk, hogy már régen nem az ünnep jut eszünkbe, hanem a "már megint ez van" csalódottság érzése. És persze találtunk bónuszt is azoknak, akik a lista végére érnek: vicces és hmmm... annyira rossz, hogy muszáj többször meghallgatni.

Wham: Last Christmas

Ez az a dal, amelyet az egyik kereskedelmi rádió reggeli műsorában a műsorvezetők kérésére nem játszanak a műsor ideje alatt. George Michael fiatalkori slágere 1984-ben született, s azóta ez az egyik legtöbbet játszott karácsonyi sláger az egész világon. A dal egyik érdekessége, hogy az egymillió eladott példánnyal a Wham karácsonyi dala hivatalosan is a legtöbb példányban eladott kislemez lett, amely nem érte el az első helyet a karácsonyi kislemezlistán Nagy-Britanniában.

Forrás: YouTube

Cliff Richard: Mistletoe and Wine

Sir Cliff Richard 1988-ban örvendeztette meg a világot ezzel a karácsonyi slágerrel. A Mistletoe and Wine négy hétig vezette a brit eladási listát. Kevesen tudják, hogy az eredeti dal 1977-ben született a Kis gyufaáruslány musicalváltozatához. Ezt dolgozta fel Cliff Richard, aki az eredetileg szatirikus dalszöveget is átírta, hogy a dal jobban közvetítse a karácsony hangulatát. Köszönjük neki!

Forrás: YouTube

Chris Rea: Driving Home for Christmas

Ez a karácsonyi sláger is 1988-ban született, akkor a brit slágerlista 53. helyére került. Tizenkilenc évvel később, 2007 decemberében már megszerezte a 33. helyet, vagyis bekerült a brit top 40 közé. 2009 decemberében egy rádióinterjúban Chris Rea elmesélte a dal születésének történetét: a felesége és ő autóval tartottak hazafelé, mert akkor a benzin olcsóbb volt, mintha vonattal utazott volna. Talán valóban karácsonyi hangulatunk lesz, ha a hipermarketből hazafelé ezt hallgatjuk a 83-as busz mögött araszolva...

Forrás: YouTube

Mariah Carey: All I want for Christmas is you

Az ünnepi hangulatból a nők sem maradhatnak ki, Mariah Carey az uraknál szexisebbre vette a figurát. Az amerikai énekesnő 1994-ben adta ki az All I want for Christmas is you című dalát, amelynek videoklipjében szexi mikuláslány ruhában szédíti rajongóit. A dal 2006-ra az Egyesült Államok legtöbbször letöltött karácsonyi csengőhangja lett, és a rengeteg feldolgozás mellett az Igazából szerelem című filmben is felcsendült.

Forrás: YouTube

Zoltán Erika: Mr. Hóember

A felsorolásból a magyar előadókat sem hagyhatjuk ki, a sort a méltán népszerű Zoltán Erika Mr. Hóember című, 1997-ben született slágerével kezdjük. „Most, hogy mondjam el, amit érzek, behavazták a könnyek a szívem..." – csendül fel a felejthetetlen szöveg (s folytatódik később: „Már nem vagyunk egyedül, baby, valaki lépked a hajnali havon, holnapra ide fog érni, nyúzza a szívem, de szótlanul hagyom"), s hozzá a dallam. "Hó-na-na-na-na, hó-na-na-na-na-na"...

Forrás: YouTube

Animal Cannibals: Csak karácsony

Az Animal Cannibals slágere racionálisabban érinti a témát, mint eddig felsorolt elődjei. „Mindenhol vásár, mindenütt akció. Mindent meg is vesznek, mert most minden eladó." A dalhoz készült animációs kisfilm is önmagáért beszél.

Forrás: YouTube

Bill Nighy: Christmas is all around

És ha már említettük az Igazából szerelem című filmet, akkor nem hagyhatjuk ki a listáról Bill Nighy örökzöldjét sem. A filmben az öregedő rocker, Billy Mack a Wet wet wet 1994-es klasszikusát írja át, és így lesz listavezető a brit karácsonyi kislemezek listáján. Billy szenteste is elénekli a slágert – teljesen meztelenül. Ez itt most egy ruhás verzió...

Forrás: YouTube

Bónusz azoknak, akik még bírják

Günther and the Sunshine Girls: Christmas Song

Günther tipikusan olyan előadó a nemzetközi zenei életben, aki már annyira rossz, hogy szinte jó. Ha esetleg nem ismerné: a svéd Mats Söderlund ijesztgeti jellegzetes bajszával és szájtartásával a konzervatívabb zenerajongókat. Az énekes szándékosan eltúlzott imidzsével 2004-ben „futott be", és azóta sorra ontja magából a felejthetetlen slágereket. Természetesen a karácsonyi sláger sem maradhatott ki, amelyet a Sunshine Girls nevű duóval kiegészítve követett el. Kötelező videó!

Forrás: YouTube

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!