Szeged és környéke

2019.08.24. 09:05

Katonai középiskolai képzés indul Hódmezővásárhelyen - Interjú Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel

A tervek szerint lesz Hódmezővásárhelyen egy katonai szakközépiskola, és folyamatosan fejlesztik a laktanyát is. Közben aláírták a kórházzal azt a megállapodást, amely szerint a régióban szolgáló katonáknak már nem Budapestre vagy Kecskemétre kell bizonyos vizsgálatokra menniük - mondta a Délmagyarországnak adott interjújában Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Suki Zoltán

– Jelenleg is tart a hódmezővásárhelyi laktanya fejlesztése. Hogy állnak most ezzel?


– A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban nemcsak a technikai eszközök beszerzése, hanem a honvédség létszámának növelése és az infrastruktúra-fejlesztés is szerepel. Laktanyafejlesztésre egyébként 2017 és 2019 között csaknem 80 milliárd forintot szánt a tárca. A hódmezővásárhelyi laktanya kiemelt helyen szerepel, hiszen a tömeges migráció okozta válsághelyzet kezelésében elsődleges bázisként játszott fontos szerepet. Vásárhelyen már elkészültek az utak, a közművek, az üzemorvosi rendelő, a csapatgyengélkedő, a sportcsarnok, és a legénységi épületeket is felújítottuk. A haditechnikai eszközök beszerzése pedig folyamatban van.


– Szó volt róla korábban, hogy katonai szakközépiskolát hoz létre a tárca, szintén Hódmezővásárhelyen.


– Erről most is szó van. Az ingatlan már a honvédség vagyonkezelésben van és a kivitelezési tervek is megvannak. Az iskola, az ott folyó képzés szerves része lesz a kadétprogramnak. A diákok katonás napirend szerint élnek majd. Reggel lesz ébresztő, este takarodó, és egyenruhában, egészen pontosan formaruhában járnak majd a diákok. Ilyen iskola működik Debrecenben is. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium mintájára hozzuk létre a hódmezővásárhelyi intézményt.

 


– Van erre egyáltalán igény? Van annyi fiatal, aki megtölt egy katonai középiskolát?


– Én úgy gondolom, hogy van. Az általunk folytatott hazafias honvédelmi nevelés is ezt támasztja alá, ennek segítségével biztosítjuk majd a jelentkezők létszámát. Nyilván egyik napról a másikra nem lehet annyi gyereket biztosítani az iskolába, mint amennyi járhatna az intézménybe. De ha figyelembe vesszük, hogy csak az idén 72 honvédelmi tábort indítottunk, akkor jó az esély. Kétezer-ötszáz gyerek vállalta, hogy a nyarának egy részét katonás rendben éli.


– A hódmezővásárhelyi kórházzal kapcsolatban pedig az volt az ígéret, hogy honvédkórházi funkciókat is ellát majd.


– Ebben azért volt egy kis félreértés. Arra kötöttünk együttműködési megállapodást a hódmezővásárhelyi kórház vezetésével, hogy a katonákat, akiknek az egészségi állapotát rendszeresen fel kell mérni, szűrővizsgálaton fogadják az intézményben. Azaz ne kelljen nekik Budapestig vagy Kecskemétig utazniuk. Ezen túlmenően a katonák hozzátartozói is ellátásra jogosultak a hódmezővásárhelyi intézményben.


– A határvédelemben idén nyáron megint részt vettek a katonák. Mennyien voltak, és meddig segítik a rendőrséget?


– A katonák 2015-óta segítik a rendőrök munkáját. Idén nyáron 1500 katonával segítjük a határrendészek munkáját, egészen szeptemberig. A határvédelmi feladatok ellátásában 2015 óta összesen csaknem 19 ezer katona vett részt.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!