Szeged és környéke

2011.02.16. 21:42

Kegyhely épül Pallaviciniéknek

Sándorfalva - Sándorfalva névadójának, Pallavicini Sándornak a földi maradványait is a településen temettetné újra az olasz gyökerű főnemesi család leszármazottja, Alfonso Pallavicini. A Párizsban élő gróf tegnap a családi kripta építéséről egyeztetett Kakas Béla polgármesterrel.

Bobkó Anna

– A Pallavicini család ányási mauzóleumát a második világháború után lerombolták. Édesapám, Károly 1990-ben exhumáltatta a maradványokat, és ide hozatta a sándorfalvi temetőbe. Mindig azt mondta, ha meghal, őt is ide temessük – hat évvel ezelőtt kísértük itt végső útjára. Sokszor beszélt arról, szeretné, ha a családnak épülhetne itt egy kis kápolna, kriptával az aljában. Csehországban is van egy mauzóleumunk, [namelink name="Pallavicini Sándor"] is oda van eltemetve, akinek a nevét Sándorfalva őrzi. Szeretnénk majd az ő földi maradványait is ide hozatni – hallottuk Alfonso Pallavicinitől, aki tegnap látogatást tett Kakas Bélánál. Sándorfalva polgármesterével arról egyeztettek, hol lehetne felépíteni a felújított Pallavicini-kastély közelében az ominózus kis kegyhelyet.

Miközben a hivatalból a kastély felé sétáltunk, Alfonso felelevenítette első sándorfalvi látogatását: 1980-ban járt itt először édesapjával, Pallavicini Károly agrármérnökkel, aki az uradalom utolsó kijelölt örököse volt 1945-ig. A gróf megnézte a templomot és az ópusztaszeri kastélyt is, amely szintén a Pallavicini család tulajdonában állt.

– Évente négyszer-ötször jövök Sándorfalvára. Örömmel figyelem, hogy mennyi változáson ment keresztül az utóbbi időben. Legbüszkébb az iskolára és a kastélyra vagyok: mindkettő a családunk nevét viseli – magyarázta Alfonso.

Alfonso Pallavicini  (balról) a család címerét mutatja Kakas Béla polgármesternek. Fotó: Frank Yvette

Alfonso Pallavicini (balról) a család címerét nézi Kakas Béla polgármesterrel.
Fotó: Frank Yvette

A 46 éves gróf Olaszországban született, tanulmányait Ausztriában végezte. Később Németországban és Amerikában is dolgozott, végül Franciaországban telepedett le belga feleségével, kislányukkal, a két és fél éves Olympiával és egyéves fiukkal, Adalbertóval. Alfonsót édesapja nem tanította meg magyarul, ő azonban fontosnak tartotta, hogy gyermekei megtanulják a nyelvet, ezért Kakas Béla polgármester segítségével egy sándorfalvi óvónőt kért fel bébiszitternek.

Alfonso tegnap meghallgatta [namelink name="Kelemenné Takács Katalin"] építész-tervező javaslatait, aki Kériné Csaba Ildikóval, az önkormányzat műszaki irodájának munkatársával dolgozik majd együtt a projekten. Végleges döntés tegnap nem született a kegyhelyről, azt majd csak [namelink name="Avogara Pallavicini"], Alfonso édesanyjának beleegyezésével hozzák meg.

Iskolából turisztikai attrakció

A sándorfalvi Pallavicini-kastélyt 1880-ban építették, közvetlenül a tiszai nagy árvíz után. Pallavicini Sándor őrgróf oda helyezte át birtokainak központját Algyőről. Az olasz gyökerű főnemesi család templomról és iskoláról is gondoskodott – a helybeliek a Sándorfalva elnevezéssel adóztak neki. Az egykori őrgrófi épület a közelmúltban iskolaként működött, mostanra többek között a település történetét bemutató tárlat látható benne, de hangversenyeket és kulturális programokat is rendeznek itt a február 25-i megnyitó után.

Alfonso Pallavicini (jobbról) Borza Péterrel, Kériné Csaba Ildikóval, az önkormányzat műszaki irodájának munkatársával és Kakas Béla polgármesterrel a felújított kastély előtt. Fotó: Frank Yvette

Alfonso Pallavicini (jobbról) Borza Péterrel, Kériné Csaba Ildikóval, az önkormányzat műszaki irodájának munkatársával és Kakas Béla polgármesterrel a felújított kastély előtt. Fotó: Frank Yvette
Kastélysorsok

Zsákvarróüzem működik a kiszombori Rónay-kastélyban, és már ez is eredmény. Az önkormányzat az elmúlt húsz évben mindent elkövetett, hogy valaki hasznosítsa az épületet, de eddig nem járt sikerrel. Az a baj, hogy az államosítás után az új gazda radikális átalakításokat végzett odabenn, és nagyon sokba kerülne helyreállítani az eredeti állapotot. A gencsháti Návay-kastély sora még rosszabb: bár idén talán védettséget kap, mégsem kell senkinek. Noha az M43-as út közelsége révén megnőhet az értéke, a közeli állattartótelep miatt nem annyira kívánatos lakóhely. A megye legszebb kastélya a nagymágocsi – a megyei önkormányzaté, 56 éve otthon működik benne. Kiszámolták, évente 80 milliót spórolna az önkormányzat, ha új épületbe költöztetné nagymágocsi és derekegyházi ellátottjait. A kastélyok turisztikai célú hasznosítása is hozna a konyhára, de ehhez vagyonos beruházó partner vagy komolyabb pályázati siker kellene. Eddig egyikhez sem volt szerencséje a megyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!