Szeged és környéke

2009.05.07. 22:00

Kék szem, barna haj a spermabankból

Szeged - Nincs fotó, és azt sem lehet tudni, milyen könyvet olvasott utoljára – spermadonort többek között magasság és szemszín alapján lehet választani. A szegedi női klinika andrológiai laboratóriumában jártunk, ahol megtudtuk: négynél több utód nem születhet egy donortól.

Gonda Zsuzsanna

185 centi magas, atletikus testalkatú, 87 kiló, barna, egyenes hajú, bőrszíne fehér, a kaukázusi rasszhoz tartozik, a szeme kék. Például az ő adatait és lefagyasztott spermáját tárolják az SZTE női klinikáján, az andrológiai laboratóriumban. Aki most szeretne, nyolc mintából választhat. Nagyjából ugyanennyi minta még vizsgálat alatt áll. Az andrológiai laboratórium vezetőjét, [namelink name="Szöllősi János"] professzort azzal a kérdéssel kerestük fel, milyen lehetőségei vannak egy egyedülálló nőnek, ha úgy dönt, hogy a lényegesen élvezetesebb, ám sokkal kockázatosabb kalandozás helyett donortól szeretne teherbe esni.

A humán reprodukcióra több jogszabály vonatkozik, az egyedülálló nők esetét egy 2006-os miniszteri rendelet szabályozza. E szerint az a nő, aki egészségi állapota – meddőség – vagy életkora miatt nem vállalhat természetes úton gyereket, annak ingyenes a beavatkozás. A meddőséget két, egymástól független orvosi szakvéleménynek kell igazolni. Akinek lehetne egészséges babája a hagyományos módon is, annak fizetnie kell: nagyjából 50 ezer forint a beavatkozás költsége.

Szöllősi János elmondta: az ivarsejtet és az adományozót is számos vizsgálatnak vetik alá. Fotó: Miskoczi Róbert

Szöllősi János elmondta: az ivarsejtet és az adományozót is számos vizsgálatnak vetik alá. Fotó: Miskoczi Róbert
Az ivarsejt-adományozót komoly vizsgálatoknak vetik alá a pszichológiaitól a genetikaiig. Szűrnek – többek között – HIV-re, hepatitiszre, gonorrhoeára. A HIV-tesztet hat hónappal később megismétlik. Ha minden rendben, csak akkor használható megtermékenyítésre a sperma. Minden donor magyar állampolgár, 20-35 éves. Az adományozás előtt öt napig tilos az alkohol, a szex, a dohányzás, és természetesen a drog. A tökéletes egészségi és szellemi állapot sem biztos, hogy elég, az ondónak a fagyasztást is jól kell tűrni. Ha 5-10 százaléknál nagyobb a veszteség, akkor az adományozó nem alkalmas donornak.

Nincs fotó az ivarsejt-adományozókról a laborban. Fotó: Miskoczi Róbert

Nincs fotó az ivarsejt-adományozókról a laborban.
Fotó: Miskoczi Róbert

Négy bizonyított terhesség után ugyanannak a férfinak az ivarsejtjeit megtermékenyítésre már nem, legfeljebb tudományos célra használják fel.

Természetesen a nőnek is vizsgálatok során kell részt vennie, majd különböző ellenőrzéseken. A jól monitorizált, és előkészített mesterséges megtermékenyítés esetén a ciklusonkénti terhességi arány 20-25 százalék. A társadalombiztosítás hat próbálkozást fizet.

Párok

Párok – házastársak, élettársak – esetén is előfordulhat, hogy donorra van szükség. Ilyenkor a rendelkezésre álló adományozók közül azt választják, aki legjobban hasonlít a férfihoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!