Szeged és környéke

2010.07.16. 21:05

Kemény Lajos Batthyány-Strattmann-díjas

Szeged – Batthyány-Strattmann-díjat kapott a szegedi bőrgyógyászati klinika vezetője, Kemény Lajos. A professzort másfél hónapja az MTA is kitüntette, két hét múlva pedig a német bőrgyógyásztársaság díját veheti át.

Timár Kriszta

Kiemelkedő egészségügyi szakmai munkásságának elismeréseként az egyik legmegbecsültebb kitüntetést, a Batthyány-Strattmann László-díjat vehette át múlt hét végén a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanára, Kemény Lajos. Az elismerést a Semmelweis Ignác születésének 192. évfordulója alkalmából a fővárosban rendezett ünnepségen adta át Réthelyi Miklós miniszter (Nemzeti Erőforrás Minisztérium).

Kemény Lajos nem számított erre az elismerésre. Fotó: Segesvári Csaba

Kemény Lajos nem számított erre az elismerésre. Fotó: Segesvári Csaba

Életműdíj a legjobbaknak

A Batthyány-Strattmann László-díj: életműdíj azok részére, akik szakmai vagy közszolgálati munkájukkal hozzájárultak az egészségügyi és szociális, valamint családvédelmi ellátás fejlesztéséhez évtizedes kimagasló teljesítményükkel vagy eredményükkel. A kitüntetésben, évente legfeljebb 50-en részesülhetnek. A díjat az egészségügyi miniszter adományozhatja (többnyire ajánlás alapján), illetve adja át. A vele járó pénzjutalom a tárgyév január 1-jei köztisztviselői illetményalap tízszerese.

A szegedi professzor nem számított a díjra. – A miniszteri levélből, amit két hete kaptam, persze kiderült, hogy kapok valamit, de azt hittem, valami kisebb elismerést. Tulajdonképpen a helyszínen, az ülésrend alapján derült ki számomra, hogy Batthyány-Strattmann-díjas leszek – mesélte.

A bőrgyógyászati és allergológiai klinika vezetője kiemelte: ez az elismerés leginkább az intézménynek szól, hiszen becsületesen dolgozó kollégák nélkül nem létezik eredményes vezető. Így számára az elismerés elsősorban a kollektíva megbecsültségét mutatja.

– Nekem ez a díj azt jelenti, hogy 6 éves tanszékvezetői pályafutásom alatt nem sikerült elrontanom a jól működő klinikát – fogalmazott, arra utalva, hogy a klinika korábbi professzorai, Simon Miklós, Dobozy Attila és Husz Sándor is megkapták korábban ezt a kitüntetést.

Az emlékplakett a professzor egy másik friss kitüntetése mellé került, május elején ugyanis Akadémiai díjat kapott, amelyet Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől vehetett át. Az elismeréssorozatnak nincs vége: két hét múlva a német bőrgyógyásztársaságtól kap kitüntetést.

Megyei elismerések. A múlt heti fővárosi ünnepségen egyébként két másik megyei díjazott is volt: Igaz Mária, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Területi Kórház-Rendelőintézet élelmezésvezetője, valamint Jaksa Erzsébet, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház Szakorvosi Rendelőintézet belgyógyász főorvosa a Nemzeti Erőforrás Miniszter Díszoklevele elismerésben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!