Szeged és környéke

2019.08.24. 16:00

Kenyér,unikornis, penészes lágysajt és dinamit a szegedi fagylaltospultokban

Az idei nyár fagylaltújdonságait keresve néztünk szét szegedi fagyizókban, ahol furcsa fantázianevekbe és bizarr ízekbe is belefutottunk.

T. R.

– Ezt augusztus 20. környékén készítjük, de kevesen kérik – mondta a szegedi Levendula cukrászda eladója, Simon Dominika, akit a fagyispultban látott kenyér-fagyiról kérdeztünk. Erre betoppant egy fiatal pár, a fiú, Csaba rögtön ezt kérte. Azt mondta, kíváncsi volt. Pont azt kapta, amit várt: egy kenyérízű fagyit. Mi is megkóstoltuk: a bézs színű, látványelemként kenyérdarabkákat is tartalmazó fagyi a tejszínes kenyérre emlékeztet – már ha valaki kóstolt már ilyet. Belenyaltunk a Gorgonzolába is – amely eredetileg egy olasz kékpenészes lágysajt –, mondván, passzol a kenyérhez. Nem volt rossz, de szerintünk sajtként jobb. A kenyér mellett egyébként ugyanott egri bikavér is szokott lenni fagyiverzióban, de ottjártunkkor éppen elfogyott.


– Micsoda?! Unikornis? – néztünk egymásra fotós kollégámmal az A cappella cukrászda fagyispultjánál a kék színű, színes cukorkákkal meghintett, „ostyaszarvat" is tartalmazó jeges édességet bámulva. Egy fiatal srác éppen megkapta az adagját. Megkérdeztük, milyen az íze.

 

Gyuris László szerint az Unikornis nagyon népszerű a gyerekek között. Fotó: Török János

Gyuris László szerint az Unikornis nagyon népszerű a gyerekek között. Fotó: Török János


– Hát, olyan, mint a gyümölcsös rágóé – felelte, majd nyalta tovább. A pult mögött álló Gyuris László tulajdonostól megtudtuk, nagyjából egy hónapja árulják ezt az újdonságot, ami saját ötletük, és nagyon népszerű a gyerekek körében. Mi inkább a barna színű Dupla dinamit fantázianevűt választottuk, ami leginkább rumoskávés-csokoládés ízű – ezzel már inkább a felnőttek ínyére való. A neves szegedi cukrász egyébként elkészítette az idén az ország cukormentes tortájának választott saját alkotása, a Kicsi gesztenye fagyiverzióját is, de annyira viszik, hogy épp nem volt belőle.


Hogy az ízorgiát lecsengessük, a passzázssorra, a jókora gombócokat mérő szlovén fagyizóba is ellátogattunk, ahol főleg klasszikus ízű és elnevezésű fagylaltokat kínálnak. Cukormentes ugyan nem volt, de mindegyik vízzel készül, úgyhogy tejmentes. A tavalyi év fagyiját, a bazsalikomos málnát kóstoltuk: szép színe és finom íze volt, benne fagyasztott málnadarabokkal, igaz, a bazsalikomot nem éreztük. Talán azért, mert addigra már lefagyott a nyelvünk a sok jeges édességtől.

 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!