Szeged és környéke

2016.03.10. 13:46

Két héttel korábban virágzik

Szeged- Mindjárt virágzik a szegedi Széchenyi téri magnólia, amelyet liliomfának is lehet nevezni, de tulipánfának semmiképp. A városképi jelentőségű növényt minden tavasszal sokan lefényképezik, a Délmagyarország is az elsők között örökíti meg az eseményt.

Bakos András

Most még csak a bimbók látszanak, de a jelek szerint hamarabb kipattannak, mint máskor. Körülbelül két héttel előbbre tart most a természetben minden – ez Németh Anikónak, a Szegedi Füvészkert igazgatójának a becslése. Náluk van olyan növény, amely már decemberben bimbót bontott, pedig februárban szokott, a százszorszépek pedig egész télen virágzottak.


Alaszkában a minap hét tehervagonnyi havat kellett szállítani Anchorage városba, csak így tudták elkezdeni a világhírű kutyaszánversenyt. Ilyesmire a viadal 43 éves történetében még nem volt példa. Ott is enyhébb a tél, ahogyan nálunk. Ennek érdekes módon sokkal több negatív, mint pozitív következményéről értesülünk: ilyen az influenza, az, hogy máris több a kullancs, a földeken a rágcsálók sem ritkultak. Örülni a kisebb fűtésszámlák mellett szinte csak a hamarabb virágzó fáknak lehet, és annak, hogy nem kellett olyan sok havat lapátolni – bár még hátravan március 15-e.


Borítókép: Bimbók, a városháza tornyával. Körülbelül két héttel hamarabb jön a tavasz. Fotó: Karnok Csaba


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!