Szeged és környéke

2014.11.06. 22:13

Két szegedi gimnázium a top 100-ban

Szeged - Ismét csak két szegedi iskola fért fel a HVG száz legjobb gimnáziumának listájára, de a Radnóti és a Ságvári is drasztikusan rontott tavalyi helyezéséhez képest. Mindkét intézményvezető úgy gondolja, ez a lista nem objektív.

Timár Kriszta

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium a 39., az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium pedig az 53. legjobb gimnázium az országban – legalábbis a HVG rangsora szerint. A Radnóti húsz, a Ságvári 25 helyet rontott tavalyi helyéhez képest, és a matematika kivételével minden tárgyból rosszabbul szerepeltek diákjaik, mint egy éve.

A radnótisok – akárhanyadikok is a listán – bőven megállják a helyüket. Fotó: Frank Yvette

A radnótisok – akárhanyadikok is a listán – bőven megállják a helyüket. Fotó: Frank Yvette
– Nyelvi érettségi 131. hely? Te jóisten – hüledezett [namelink name="Gál Béla"], a Radnóti igazgatója az adatsor láttán. Mint mondta, elemezni fogják az adatokat, és a magyar és idegen nyelvi képzést erősítik – még akkor is, ha diákjaik így is bőven megállják a helyüket. A listával azonban az igazgatónak több problémája is akadt.

– Továbbra sem számítanak a külföldön továbbtanuló diákok a felvételi eredményeket mutató statisztikában, miközben tőlünk minden évben többen mennek Cambridge-be vagy Oxfordba. Tavaly pedig még szerepelt az OKTV-döntőbe jutott tanulók száma az adatsorban, idén ezt kivették belőle, pedig az sokat húzott felfelé az eredményeinken.

Ebben egyébként idén a Radnóti tarolt: a biológia OKTV-rangsorban országos első, fizikából második, kémiából pedig ötödik. Gál Béla megjegyezte: a Radnótin kívül egyetlen olyan iskola sem szerepel a listán, amely egy egész Arany János tehetséggondozó programos osztályt vinne.

– A hátrányos helyzetű tanulók is négyes feletti átlagot hoznak, de ha az egész iskolát ítélik meg, nem mindegy, ha az évfolyam hatoda nem a klasszikus „válogatott" diákokból áll.

[namelink name="Dobi János"], az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója elképzelhetetlennek tartja, hogy objektív mérőszámok alapján ennyit romlott volna az iskola teljesítménye. Mint mondta, ezeket az eredményeket ők is minden évben monitorozzák.


– A történelemérettségit 2013-ban a diákok 73,6 százalékosra írták meg, 2014-ben 73,1 százalékra. Ha ez a 0,5 százalékos „zuhanás" ötven hellyel hátrébb sorol bennünket ebből a tárgyból, akkor én ezt vállalom – mondta az igazgató, aki nem érti a nyilvánosságra hozott adatokat.

– Mi az, hogy a harminc legnépszerűbb szakot vizsgálták csak a felvételi eredmények kapcsán? És aki nem oda ment? – tette fel a kérdést. Az érettségi eredményekkel kapcsolatban pedig azt kifogásolta, hogynincs megkülönböztetve, hogy a diákok emelt vagy középszintű dolgozatot írtak-e.

– Nem lehet tudni, hogy hány tized pontok vannak a különböző helyezések között. Így aki ezen lista alapján ítél meg egy iskolát, azt gondolom, téves következtetéseket von le.

Szakmai rangsorok

A kiadvány több más középiskolás rangsort is felállított. A két tannyelvű képzést folytató iskolák húszas mezőnyében a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános iskola a 8., a szegedi Deák Ferenc Gimnázium pedig a 16. helyen végzett. A tíz gyakorlóiskola közül a szegedi Ságvári a hatodik. Az egészségügyi és szociális alapismereteket oktató intézmények közül a szentesi Boros Sámuel szakközépiskola és szakiskola a tizedik, a kereskedelem, vendéglátás és marketing ismereteket oktató iskolák közül a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola a harmadik, a környezetvédelmi szakmai rangsorban a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola a negyedik, a műszaki informatikai ismereteket oktató iskolák közül pedig a Hódmezővásárhelyi Integrált Szakképző Központ Szakiskola és Középiskola a hetedik. Ezeket a rangsorokat kizárólag az országos szakmai versenyeken döntőbe jutott diákok száma alapján határozták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!