Szeged és környéke

2015.01.05. 19:46

Kevesebb szénhidrátot!

Az ünnepek elmúltával a felszedett kilók nem tűnnek el. Ilyenkor év elején többen felbuzdulva kezdik meg a testedzés valamely formáját, ám a legtöbb esetben a mozgáskedv gyors hanyatlásba megy át a nem kielégítő eredmények miatt. Le kell szögeznünk, hogy a pluszkilók sokkal lassabban tűnnek el, mint ahogy felrakódtak. Aki gyors eredményt vár, az kudarcra van ítélve.

Dr. Schendl Roland

A tél eleve nem kedvez a megfelelő táplálkozásnak. Kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt tudunk szervezetünk számára bevinni, lényegesen kevesebb napfény ér bennünket, így vitaminszintünk is csökken. Természetesen nem kell feltétlenül multivitaminért rohanni, azonban mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy fogyasszunk télen is olyan sok gyümölcsöt és zöldséget, amennyit csak tudunk. A hirtelen és szinte teljes kalóriamegvonás mint fogyókúrás eljárás rossz, a testet raktározásra készteti, ahelyett, hogy az anyagcserét gyorsítaná.

A kínkeservesen leadott kilók később alattomosan visszajönnek, sőt, általában a végeredmény rosszabb, mint a kiindulási érték. A legjobb módszer, ha odafigyelünk az ételeinkre.

Csökkentse a szénhidrátbevitelt

Legfontosabb a szénhidrátok (cukrok) bevitelének drasztikus csökkentése. Az étellel a szervezetbe vitt, de fel nem használt szénhidrátok ugyanis zsírrá alakulnak, majd raktározódnak. A zsírraktárból azonban kifelé is van út, a szervezetben a vércukorérték csökkenése olyan láncreakciót indít, amelynek végeredménye, hogy a zsírraktárból a zsírok felszabadulnak, majd cukorrá alakulnak vissza, hogy az optimális vércukorszintet biztosítsák és mint energiaforrás elégjenek.

A testedzés endorfintermelő, bizonyítottan javít a lelkiállapotunkon. Ráadásul nem kell élsportolóvá vállnunk, hogy pozitív hatásait észrevegyük magunkon. Fotó: Dreamstime

A testedzés endorfintermelő, bizonyítottan javít a lelkiállapotunkon. Ráadásul nem kell élsportolóvá vállnunk, hogy pozitív hatásait észrevegyük magunkon. Fotó: Dreamstime
Azonban ahhoz, hogy ez megtörténjen, több feltételnek is teljesülnie kell, ugyanis testünkben sajnos nem a zsírraktár a leggyorsabban felszabadítható cukorraktár, hanem az izomállomány, amelyből szintén képes a szervezet cukor előállítására, ezért történik az, hogy a hirtelen bevezetett durva fogyókúra során izmaink eltűnnek, hasunkból azonban egy centi sem vész el.

A hízáshoz, de a fogyáshoz is idő kell!

Ahhoz, hogy a szervezet átálljon a zsírok felszabadítására, hosszabb idő kell, ezért nem lehet rövid távon látványos eredményt elérni. A folyamatot azonban lehet gyorsítani: elsődleges, hogy szénhidrátban szegény, ám fehérjékben gazdag étrendet állítsunk össze. A csökkentett mennyiségű szénhidrátot is célszerű az eredmény érdekében maximum a déli órákig bevinni.

Este a legjobb, ha kizárólag fehérjét (hús, tojás, sajt) fogyasztunk, ugyanis ez segít megemelni az éjszaka folyamán felszabaduló növekedésihormon-szintet, ami elősegíti a zsírok mobilizációját és elhasználását.

Kezdődhet a test edzése

A testedzéssel szintén hozzájárulhatunk a sikeres eredményhez. A hirtelen megkezdett, megfeszített edzés természetesen több kárt okoz, mint hasznot. Mindenképpen azt a formáját válasszuk az edzésnek, amely leginkább közel áll hozzánk. Fontos a fokozatosság elve. Nem szabad hirtelen extrém nagy terhelésnek kitenni a testünket, mert ilyen esetben rendkívül gyorsan kifáradunk, az első edzés után nem marad se erő, se kedv a további mozgáshoz.

A fogyókúra esetében sokkal hasznosabb a kisebb súllyal, de hosszabb távon végzett izommunka, ugyanis a zsírégetés a mozgás harmincadik-negyvenedik percét követően kezd intenzíven beindulni. Másrészt a nagyon nagy súlyokkal végzett mozgás rendkívüli mértékben megterheli az izmokat és az ízületeket. Sok esetben alakul ki ilyen esetben úgynevezett túlterheléses kórkép.

(Szerzőnk ortopéd-balesetsebész szakorvos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!