Szeged és környéke

2011.11.07. 21:06

Kormánytisztviselő ellenőrzi az SZTE-t

Szeged - Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki azonnali hatállyal a kormány a Szegedi Tudományegyetemhez – tudatta a Magyar Közlöny szombati száma.

Munkatársunktól

Az [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök aláírásával készült közlemény további 8 intézményhez – többek között a Szent István Egyetemhez vagy a Magyar Nemzeti Galériához – azonnali hatállyal költségvetési felügyelőt delegált. 2012. január 1-jétől főfelügyelő dolgozik a Semmelweis Egyetemnél és a Debreceni Egyetemnél, 5 intézményhez – például az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézethez – felügyelő kerül.

[namelink name="Matolcsy György"] nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia a költségvetési főfelügyelők és felügyelők megbízásáról. A költségvetési források hatékonyabb felhasználása érdekében munkálkodó kormánytisztviselők egyidejűleg több intézménynél is elláthatnak felügyeleti tevékenységet.

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki azonnali hatállyal a kormány a Szegedi Tudományegyetemhez. Fotó: delmagyar.hu

Költségvetési főfelügyelőt rendelt ki azonnali hatállyal a kormány a Szegedi Tudományegyetemhez.
Fotó: delmagyar.hu

Az államháztartásról szóló törvény szerint a kormány a központi költségvetési fejezetekhez, a fejezetekhez tartozó költségvetési szervekhez, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz és az elkülönített állami pénzalapokhoz delegálhat ilyen tisztviselőket, hogy ellenőrizzék az adott intézmény gazdálkodásának „a költségvetés-politikával való összhangját" és a „takarékos, szabályszerű működést". A költségvetési főfelügyelő és felügyelő megismerheti a közpénzek felhasználásával összefüggő adatokat, véleményezhet a gazdálkodással kapcsolatos belső szabályzatokat, intézkedéseket, kifogással élhet nagy összegű kötelezettségvállalásokkal kapcsolatban. Indokolt esetben javaslatot tehet intézkedések felfüggesztésére is.

– Nem arról van szó, hogy büntetésbe került az SZTE, nincsen információ a minisztériumban arról, hogy a szegedi egyetemnek gazdasági problémája lenne. Minden orvosi egyetemhez érkezik kormánytisztviselő. Szakmai együttműködésre készülünk, már előkészítettük az irodát – mondta [namelink name="Szabó Gábor"] az SZTE rektora. Azt még nem tudja ki és mikor érkezik.

– Az ellenőrzés bármilyen formáját elfogadjuk, ha tud segíteni, tanácsot adni, örömmel vesszük – fogalmazott.

A kormánytisztviselőnek például a 10 millió forint feletti szerződéseknél ellenjegyzési joga lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!