Szeged és környéke

2016.03.04. 08:50

Közel a lakáshoz vagy munkahelyhez? Mindenki a legjobb iskolát keresi

Csongrád megye- Hogyan válasszunk iskolát? Hírneve, tanárai, elhelyezkedése vagy valami teljesen más szempont alapján? A beiratkozások előtt szülőket kérdeztünk, mi alapján tették le voksukat egyik vagy másik intézmény mellett.

Munkatársunktól

Közeleg az iskolai beíratások ideje: a tanköteles és iskolaérett gyerekek szüleinek el kell dönteniük, melyik intézményt választják. Jó esetben nyolc évre kötelezik el magukat egy iskola mellett, nem kis felelősség tehát dönteni. Olvasóinkat kérdeztük, milyen szempontokat vesznek figyelembe.


A legklasszikusabb érv, hogy közel legyen az iskola a lakáshoz vagy a szülők munkahelyéhez. – Évekig kísérgetni kell a gyereket az iskolába, nem szeretném, ha ez felesleges időt rabolna tőlünk – magyarázta [namelink name="Kocsis Boglárka"], miért a körzetes iskolára esett a választása. Csakhogy sokan inkább messzebbre is elviszik a gyereket, hogy a saját értékrendjük szerinti legjobb iskolába járathassák. Azt azonban, hogy mitől jó egy iskola, szinte mindenki másképp fogalmazza meg.

 A legnépszerűbb iskolák a megyében


A Szegedi Tankerület adatai alapján a legnépszerűbb a Rókusi, a Madách, az Arany János, a Béke utcai, a Gregor és a Dózsa volt. Az egyetemi gyakorlók. A jelentkezők számáról kértünk adatokat az egyházi, alapítványi és egyetemi iskoláktól is – tapasztalataink szerint a volt kis Ságvári és a Juhász Gyula is a legkeresettebbek közé tartozik –, de nem érkezett válasz megkeresésünkre. Szentesen a Koszta és a Kiss Bálint, Csongrádon a Nagyboldogasszony, Makón a Kálvin téri református, míg Vásárhelyen a Németh László, a Kertvárosi katolikus és az ének-zene tagozatos Liszt Ferenc iskola a legnépszerűbb.

 – Nekünk fontos volt a gyerek választása és a képessége – mondta [namelink name="Csontos Edit"], aki nyílt napokat látogatott gyermekével. Ahol a kicsi a legjobban érezte magát, oda íratja be. Aki ezt a szempontot veszi figyelembe, biztos lehet benne, hogy gyermeke jó érzéssel megy majd mindennap iskolába, hiszen sajátjának érezheti a választást. Vannak gyerekek, akik kifejezetten idegenkednek bizonyos iskoláktól – ha ezt már egy nyílt napon jelzik, semmiképpen nem szabad erőltetni azt az intézményt.

Itt az iskolaválasztás ideje. Gyerekek a szegedi Arany Jánosban.  Fotó: Karnok Csaba

Itt az iskolaválasztás ideje. Gyerekek a szegedi Arany Jánosban. Fotók: Karnok Csaba


[namelink name="Balogh Nikolett"] a tanárválasztásban hisz: ő szülői értekezleten szerzett személyes tapasztalata és mások véleménye alapján választotta ki azt a pedagógust, aki írni-olvasni megtanítja majd gyermekét. – Szerencsére ő is azt mondta, hogy hozzá szeretne járni – tette hozzá. Sokan ezt tartják a legfontosabbnak, hiszen alsó tagozatban alapoznak meg mindent, ami a későbbi tanulmányokhoz szükséges. Egy jó pedagógus megszeretteti a gyerekekkel az iskolát és tanulni is megtanítja őket – kérdés persze, hogy néhány bemutatóóra alapján meg lehet-e ítélni valakit.


Az iskolaválasztásnak vannak speciális szempontjai is: ezek főleg az ottani oktatásra vonatkoznak. Egy-egy sport vagy nyelv, netán tagozat is lehet döntő. De van, aki intézményhez ragaszkodik. – Én azért választottam azt az iskolát, ahova beíratom a lányomat, mert modern, jó hangulatú épületbe járhat. Nekem nagyon fontos, hogy jól érezze magát ott, ahol a fél napját tölti – érvelt [namelink name="Szabó Patrícia"]. De van olyan is, aki nem tagadja: elit iskolát szemelt ki gyermekének. – Az iskola híre és az oda járó réteg garantálja számomra, hogy megfelelő közegben nevelkedik gyermekem – mondta Kerekes Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!