Szeged és környéke

2015.12.27. 20:19

Közel fél tonna: Röszkén volt az év legnagyobb drogfogása

417 kiló marihuánával bukott meg egy holland férfi idén Röszkén, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb pénzügyőr-kábítószerfogása volt a dél-alföldi régióban.

Kiss Gábor Gergő

Mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-alföldi régióban dolgozó pénzügyőrei. A csempészek újra hatalmas mennyiségű illegális cigarettával, alkohollal, kábítószerekkel és egyéb csempészáruval próbáltak Magyarország területére lépni.


– A dél-alföldi régióban decemberig 260 ezer doboz cigarettát, valamint 67 ezer 400 liter alkoholt foglaltunk le. Három és fél éve a pénzügyőrök kizárólag felderítik, de nem foglalnak le kábítószert, amiről haladéktalanul értesítik a területileg illetékes rendőrhatóságot. Idén a felderített, összesen 428 kilogramm kábítószerből 424 kiló marihuána volt – tájékoztatott Némedi-Varga Éva pénzügyőr őrnagy. Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében illegális füstölnivalóból a tavalyi mennyiséghez képest kevesebb, alkoholból és kábítószerből lényegesen többet foglaltak le, illetve derítettek fel. Kábítószerből 2014-ben „mindössze" 241 kiló került pénzügyőrkézre, szemben az idei 428 kilóval. A régióban a felderítési statisztikát továbbra is a dohánytermékek, alkohol és különböző kábítószerek vezetik, de mellettük számos egyéb lefoglalás „színesítette" a palettát. Nagylak térségében például jellemzően hamis parfümöket és ruházati termékeket, valamint védett, elejtett madarakat füleltek le a pénzügyőrök.

 

A legjelentősebb és legérdekesebb felderítések:


1. A pénzügyőrök egy holland állampolgár benyújtott okmányai szerint üres tehergépjárművét vizsgálták át a röszkei határkirendeltségen. Röntgenvizsgálatra vitték a járművet, ahol megállapították, hogy a pótkocsi alján különböző sűrűségű anyag található. A hátsó ajtó kinyitásakor a pénzügyőrök orrát friss festékszag csapta meg, a padlólemezen pedig friss szerelési nyomok voltak. A padló alatt kialakított hatalmas rejtekhelyről 410 darab csomagból több mint 417 kiló marihuánagyanús anyag került elő.


2. A pénzügyőrök a rendőrökkel tartottak ellenőrzést egy magyar gazdasági társaság fülöpjakabi telephelyén. A raktárhelyiségekben 132 raklap élelmiszert és elektronikai eszközt találtak. A felhalmozott gyerekkekszek, márkás csokoládék, energia- és egyéb üdítőitalok, valamint kávékapszulák eredeti szavatossági ideje több esetben már 2013-ban lejárt. A telephelyen talált nagy mennyiségű vonalkódos címkével, dátumbélyegzővel és festékszóró pisztollyal új szavatosságot „adtak" a termékeknek.


3. A pénzügyőrök járőrözés közben Bugac külterületének egyik erdős részén különböző tartályokra lettek figyelmesek. Az erdőt átvizsgálták, ahol 66 darab ezerliteres INC tartályban, valamint 22 darab 200 literes fémhordóban 67 ezer 580 liter ismeretlen eredetű ásványolajterméket találtak. A tartályokból mintát vettek, az előzetes szakvélemény szerint megközelítőleg 9 ezer liter előkerült termékről már megállapítható, hogy szabványon kívüli gázolaj. A többi minta elemzése annak szennyezettsége miatt még most is tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!