Szeged és környéke

2015.04.20. 21:55

Kullancsáradat: a belvárosban is támadnak

Csongrád megye - Idén csak eddig 18 Lyme-kóros esetet jelentettek Csongrád megyében - 2013-ban egész évben nem volt ennyi. Évről évre több a kullancs, azokat ugyanis öt éve nincs mivel irtani.

Timár Kriszta

Egyre több olvasói panasz érkezik szerkesztőségünkbe a kullancsokkal kapcsolatban. Nemcsak kutyások, kisgyerekesek is panaszkodnak: akár a belvárosban járva, vagy egy játszóterezés után is találnak vérszívót valamelyik családtagban. A helyzet évről évre egyre rosszabb, hiszen az Európai Unió betiltotta az addig forgalomban lévő kullancsirtó szer hatóanyagát, 2010 óta így azt már nem lehet használni.

Másik készítményt egyetlen gyártó cég sem engedélyeztetett, vagyis a vérszívók szabadon szaporodhatnak. Ezen pedig a gyakori fűnyírás sem segít.

– A fertőzött kullancsokat egerek, pockok, sündisznók terjesztik, melyek bárhol feltűnhetnek a városon belül. Őket a Lyme-kór nem betegíti meg, de a kullancs róluk átviheti a fertőzést az emberre – magyarázta [namelink name="Makrai László"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint mondta, nem tudnak ezzel a helyzettel mit kezdeni: nincs tudomása arról, hogy egyáltalán eljárás alatt lenne egy új szer engedélyezése. – A saját kertekben megoldás lehet, ha az ott használt szerrel a füvet is megpermetezik, közterületen azonban ezt mi nem tehetjük meg. Csak specifikált rovarölő szert használhatunk, azt is csak célzottan. Ilyen viszont kullancsra nincs.

A szakember hozzátette: nem is lenne szerencsés, ha erős irtószerekkel szórnák meg a parkokat, tereket – annak az emberek és a rovarvilág szempontjából is súlyos következményei lehetnének. – Egyébként a korábbi permetszerrel is csak minimális hatékonysággal lehetett dolgozni, így az hamis biztonságérzetet kelthetett – tette hozzá az igazgató. – Most viszont tiszta a helyzet, és mindenki érzi a felelősséget: rendszeresen át kell vizsgálni magunkat, ha a szabadban tartózkodunk.

Kullancsáradat: a belvárosban is támadnak. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


A kullancsok két betegséget is terjesztenek: a Lyme-kórt és a fertőző agyhártyagyulladást. Utóbbi megyénkben alig fordul elő: legutóbb 2013-ban regisztráltak egy esetet. A Lyme-kór azonban évente 30–80 embert betegít meg nálunk is. Idén már 19 esetről tudni – 2013-ban egész évben nem volt ennyi. Ez ellen a betegség ellen nincs védőoltás, súlyos esetben arcidegbénulást, ízületi gyulladást is okozhat.

– A legfontosabb a megelőzés – jelentette ki [namelink name="Bosnyákovits Tünde"] megyei tiszti főorvos. – A zárt ruházat mellett minden alkalommal érdemes kullancsriasztó szert használni, akár ha csak füves játszótérre is megyünk. Mivel pedig a kullancscsípés észrevehetetlen, fontos minden alkalommal átvizsgálni magunkat, az esetlegesen talált vérszívót pedig eltávolítani. Erre legalkalmasabb a kullancscsipesz, de bármilyen más csipesz is megteszi. Bekenni, nyomogatni viszont nem szabad.

A szakember hozzátette: bár kaphatók gyorstesztek, a kullancsot nincs értelme vizsgálgatni, hiszen ha fertőzött is, nem biztos, hogy a betegséget át is adta. A Lyme-kór a csípéstől számított 24 órán belül fertőzheti meg az embert, itt tehát fontos, hogy időben kiszedjük a vérszívót. A kullancsenkefalitisz azonnal fertőz, ez ellen viszont van védőoltás.

– Bár több vakcina kell a teljes védettséghez, már az első is pár héten belül nagyfokú védettséget biztosít, így még most sem késő beadatni. És bár Csongrád megyében nem jellemző ez a betegség, mindenképpen ajánlott az oltás – mondta a tiszti főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!