Szeged és környéke

2011.07.03. 22:41

Kuvik a kéményben

Szeged - Egy béketelepi család kaparászást hallott a minap a konyhában, a kémény felől. Egérre gondoltak. Akkor lepődtek meg igazán, amikor levették a tisztítónyílás fedelét, és nem egeret találtak a kürtőben, hanem egy megszeppent kuvikot.

Munkatársunktól

Nem merték megfogni, ezért a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának ügyeletét hívták segítségül. [namelink name="Bakacsi Gábor"] természetvédelmi őr sietett a helyszínre, és kiszabadította a bélelt kéményben lecsúszott és ott fogságba esett kis ragadozót. A madár szerencsére nem sérült meg, és – felnőtt korára tekintettel – nem a vadasparkba vitte a szakember. Meggyűrűzték, s a közelben elengedték a hasznos, rágcsáló- és rovarpusztító tollast.

Bakacsi Imre szabadította ki az eltévedt kuvikott a kéményből.   Fotó: DM/DV

Bakacsi Imre szabadította ki az eltévedt kuvikott a kéményből.
Fotó: DM/DV

– A nemzeti park sok „kipottyant" bagolyfiókáról kap jelzést, de ezek zöme erdei fülesbagoly – tette hozzá a szakember. A hírekben legutóbb a Takaréktár utcai OTP és a Kőrösy József szakközépiskola udvarán is feltűnt fiókák szerepeltek. Ezek a belvárosi fiókák a fészekből másznak szét, és mivel a környékbeliek elhagyottnak hiszik, befogják őket. Holott nappal a bagolyszülők csak pihennek, éjjel pedig az éhes fióka sípoló hangját hallva helybe hordják nekik a táplálékot. Ilyenkor tehát az az igazi segítség, ha mindenki békén hagyja a fiatal madarakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!