Szeged és környéke

2019.09.06. 13:08

Lebukott a szegedi számlagyár - mutatjuk, mennyit csaltak el

Egy szegedi férfi társaival együtt két éven keresztül fiktív számlák kibocsátásával foglalkozó cé­­geket működtetett. 36 fős társaságról beszélünk.

Csaknem másfél milliárd forint adót csalt el az a 36 fős társaság, amellyel szem­­ben költségvetési csalás mi­­att emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség. Egy szegedi férfi társaival együtt két éven keresztül fiktív számlák kibocsátásával foglalkozó cé­­geket működtetett. Ezek a bruttó számlaérték 3–5 száza­lékért számláztak egyéni vál­lalkozóknak és gazdasági társaságoknak. A bizonylatok mö­­gött semmilyen gazdasági tevékenység nem volt, kizárólag áfacsalásra szolgáltak.


A társaság csaknem másfél milliárd forint kárt okozott az állami költségvetésnek. A nyomozás során a kár szinte teljesen megtérült.

 

A legnagyobb számlabefogadó egy szójaolajat forgalmazó agráripari vállalkozás volt, amely több mint 600 millió forint forgalmi adót csalt el, de tojáskereskedéssel foglalkozó cégek és egy őrző-védő vállalkozás is lebukott.

Az ügyészség a 36 vádlott mellett további 54 személyt megrovásban részesített, ők részben vagy teljesen megté­rítették az általuk okozott ká­­rokat. A bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, kü­­lö­­nösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csa­­lással vádolt személyek sorsáról a Szegedi Törvényszék fog dönteni. A 36 vádlott közül 18 már az ügyészségen beismerte bűnösségét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!