Szeged és környéke

2014.11.05. 19:29

Lejárt gyógyszer, használt olaj - mit kezdjünk velük?

Szeged - A háztartásban képződő veszélyes hulladékot elkülönítve kell gyűjteni. Sokan egyszerűen vegyesen gyűjtik a szemetet, pedig szinte mindent átvesznek a hulladékudvarokban.

Munkatársunktól

Kocsibelsőt, rossz kárpitot dobált az autószerelőként dolgozó Ákos az alsóvárosi hulladékudvar egyik konténerébe. A szegedi fiatalembert a biztonsági őr irányította a lomokat tartalmazó fémedényhez. – Szétbontottam a régi autómat, ezekre már nincs szükségem. Rendszeresen hozok ide veszélyes hulladéknak számító alkatrészeket, például lökhárítót. De jó dolognak tartom például azt is, hogy a faleveleknek, nyesedéknek is van külön helye. Úgy tudom, virágföldet csinálnak majd belőle – mutatott Ákos a telek sarkában álló konténerre.
Palát, üvegszáltartalmú szigetelőanyagokat, kátránypapírt és bitument nem vesznek át, de ezeken kívül szinte mindennek megvan a megfelelő hordó vagy konténer – vezetett körbe az alsóvárosi hulladékudvaron a biztonsági őr. Elárulta, hogy a legemlékezetesebb tárgy, amit átvett, egy 68 kilós, szovjet gyártmányú tévé volt.

Regisztrálni kell az átadásnál

A hulladékudvarban regisztrálnak mindenkit, aki náluk hagyja a háztartási veszélyes hulladékot. Ehhez elkérik a lakcímet igazoló kártyát, és a legfrissebb, a hulladékszállítási díj befizetését igazoló sárga csekket.
– Nincs nekem időm arra, hogy ilyesmivel foglalkozzak. Beleöntöm az elhasznált olajat a lefolyóba, és kész – magyarázta egy idősebb nő, aki kérte, ne írjuk le a nevét. Azt mondta, ez az ő dolga. Van egy rossz tévéje otthon, évek óta kerülgeti, de nem tudja elszállítani, mert nehéz. Talán egy lomtalanítás alkalmával megszabadul tőle – mondta.

Ez azonban nem ilyen egyszerű. – Vannak olyan ügyfeleink, akik a tiltás ellenére a lomtalanítások alkalmával kiteszik, vagy a kukák mellé helyezik a veszélyes hulladékaikat a közterületre. Ebben az esetben köztisztasági szabálysértést követnek el, ami pénzbírsággal sújtható. Ezeket a hulladékokat a legtöbb esetben környezetet veszélyeztető módon helyezik ki, a törvény szerint ugyanis a háztartásban képződő veszélyes hulladékot elkülönítve kell gyűjteni, és azt a közszolgáltatónak kell átadni – tudtuk meg [namelink name="Makrai Lászlótól"]. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette, a be nem azonosítható, a közterületre illegálisan kitett hulladékot – a szabálysértés ellenére – a társaság köteles elszállítani, ez évente mintegy 10 millió forintos pluszkiadást jelent.

Lejárt gyógyszer, használt olaj, fénycső – mit kezdjünk velük? Fotó: Frank Yvette (Galéria)


Nemcsak a hulladékudvarokon veszik át a feleslegessé vált háztartási gépeket, hanem a nagyobb áruházakban, bevásárlóközpontokban is otthagyhatjuk például az elhasznált elemeket, elektromos eszközöket, villanykörtéket. – Bármelyik nap lehet hozzánk jönni, visszaveszünk mindent, amit behoznak – magyarázta Sánta Károly. A Media Markt Szeged Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, kampány jelleggel hirdetnek csereakciót is, amikor a kiszuperált elektromos háztartási gépekért kifizetnek valamennyi pénzt, amit bármire elkölthetnek a vásárlóik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!