Szeged és környéke

2019.05.10. 19:47

Lengyel állami kitüntetés Csongrád megyei vezetőknek

Kiss-Rigó László, Juhász Tünde és Kakas Béla kapott kitüntetést.

A magyar–lengyel kapcsolatok építéséért a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspököt. Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át. Az Andrzej Duda lengyel államfő által adományozott kitüntetéseket csütörtök délután adta át Jerzy Snopek nagykövet a Lengyel Köztársaság Nagykövetségén, Budapesten.

A Lengyel Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspököt. Juhász Tünde kormánymegbízott és Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke a Lengyel Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

Csongrád megye élen jár a lengyel–magyar barátság ápolásában, és ezért mindhárom kitüntetett sokat tesz – hangzott el az ünnepségen. Az egyházmegye együttműködik a magyar–lengyel vonatkozású programok szervezésében a szegedi lengyel konzulátussal. E rendezvények gyakori helyszíne a püspöki palota és a dóm látogatóközpontja.


Magyarországon az egyetlen vidéki lengyel konzulátus a szegedi, amely a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében működik. Itt, a kormányhivatallal közösen rendezték meg az 1956-os forradalom 60. évfordulójának közös lengyel–magyar ünnepét, itt nyílt kiállítás a varsói felkelésről.


A Csongrád Megyei Közgyűlés is segíti a lengyelekhez kötődő kezdeményezéseket. A megyében három emlékmű is őrzi azoknak a lengyel pilótáknak az emlékét, akik a brit légierőinél szolgálva a varsói felkelés idején segítséget vittek, és itt lőtték le gépüket. A megyei önkormányzat ápolja Csongrád megye és łódzi vajdaság több évtizedes együttműködését, Kakas Béla felterjesztésére lett lengyel díszpolgára is Csongrád megyének, Tadeus Kaczor, Magyarország łódzi, tiszteletbeli főkonzulja személyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!