Szeged és környéke

2010.08.30. 22:30

Lezárások, terelések, útszűkületek: korábban kell elindulni

Szeged - Tíz kritikus útszakaszt számoltunk össze Szegeden, ahol a tanévkezdés miatt holnaptól különösen nehéz lesz közlekedni, megállni, parkolni. A rutin nem segít, az építkezések, rendezvények nap mint nap újra átrajzolják a térképet.

Dombai Tünde

Érdemes holnap reggel mindenkinek korábban munkába, iskolába indulnia Szegeden, mert a tanévkezdés miatt az eddiginél sokkal többen lesznek az utakon. Főként pedig azért kell több időt szánni a közlekedésre, mert tele van a város útfelbontásokkal, terelésekkel, lezárásokkal.

A Bertalan híd szélső sávjain a dilatációs elemeket javítják, útszűkület tartóztatja fel az autósokat. A Mars téren, az egyetem mérnöki kara előtt dísztér épül, lezárták az utat; a buszok és autósok a nagykörútról a piac mellett csak jobbra, a Kossuth Lajos sugárút felé mehetnek. A tér túloldalán a piac nagykörúti lehajtósávját alakítják ki; a külső sávot lezárták, a Gábor Dénes szakközépiskola előtt is dolgoznak, parkolni tilos. Továbbra is az építőké a Gutenberg utca; közmű- és díszburkolat-építés miatt a keresztforgalom is szünetel.

A korábban bevezetett korlátozások és terelések érvényesek a 3-as villamos vonalán a Kálvária sugárút nagykörút és Tisza Lajos körút közötti részén. Egy hónapja gázszivárgás miatt a Kálvária térnél is elterelték a forgalmat, a belvárosból kifelé a Déri Miksa szakközépiskola felé kell kerülni. A legújabb változás: tegnap óta a Kálvária sugárút Moszkvai körúti csomópontjában a lezárt munkaterületet az ideiglenesen kialakított egysávos körforgalomban kell kikerülni.

A Bertalan híd négy sávjából csak kettőt használhatnak az autósok. Fotó: Karnok Csaba

A Bertalan híd négy sávjából csak kettőt használhatnak az autósok.
Fotó: Karnok Csaba

Tart a körforgalom-építés a Bécsi körút és a Boldogasszony sugárút találkozásánál; az új klinikai tömb többi közmű- és útépítése miatt a Liliom utca egyirányú, parkolni ott is tilos. A kocsikat az ideiglenes parkolóban lehet hagyni. Változatlanul zárva van a forgalom elől az Oldal utca és a Bánomkert sor. A 8-as trolik meghosszabbított útvonalon járnak a Tisza-parti iskolák és klinikák felé; emiatt a Klinikák végállomás felé a Semmelweis utca egyirányú, parkolni tilos. A Markovits utca is egyirányú, és ott is megszüntették a parkolóhelyeket. A Vitéz utcán van kijelölt parkolóhely, de csak a belváros felőli oldalon. A 8-as másik végállomását a Körtöltés utca helyett átmenetileg Makkosházra helyezték át a 2-es villamosvonal építése miatt.

Útszűkület nehezíti a tömegközlekedők, autósok, biciklisek és gyalogosok dolgát hetek óta a Rókusi körúton; a 2-es villamos vágányépítői foglalják el a két szélső sávot a Tesco és a Kisteleki utca között, szélesítik a körutat, a Csáky utcai kereszteződés is munkaterület még. A jelzőlámpák továbbra sem működnek, a buszok ideiglenes megállókban állnak meg az eredeti megállók közelében. A felsővezetékek szerelése miatt az 5-ös troli helyett pótlóbuszok viszik az utasokat; a járat ideiglenesen a Körtöltés utcai végállomásról indul, és a belváros irányában érinti a megszokott Vértói úti végállomását.

Szeged 10 kritikus pontja – Lezárások, terelések, útszűkületek. DM/DV GRAFIKA

Szeged 10 kritikus pontja – Lezárások, terelések, útszűkületek.
DM/DV GRAFIKA

Mindezeken túl a hétvégi halfesztivál miatt csütörtök délelőtt 11 órától hétfő hajnali 6 óráig lezárják az autósok egérútját, a Huszár Mátyás rakpartot.

Iskolai menetrend

Holnap reggel üzemkezdettől az iskolai napokon szokásos menetrend szerint járnak a trolik és a villamosok, valamint a helyi, helyközi és távolsági buszjáratok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!