Szeged és környéke

2019.05.08. 14:15

Lezárultak a középiskolai felvételik: volt olyan osztály, ahova 80 százalékos teljesítménnyel sem lehetett bekerülni

Szeged - 98 százalékos teljesítményt nyújtó diák is volt Szegeden idén a középiskolai felvételizők között. Bár az írásbelik átlagosan rosszabbul sikerültek, mint tavaly, akadtak kiemelkedő dolgozatok. Főleg az angolos osztályokba volt nehéz idén bekerülni.

Timár Kriszta

Múlt héten minden felvételiző általános iskolás megkapta a hivatalos értesítést arról, melyik középiskolában folytathatja tanulmányait. A központi írásbelit még január 19-én írták magyarból és matematikából azok a diákok, akik 9. évfolyamra, valamint a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba jelentkeztek. A szóbeli fordulókat február végén tartották. Az írásbelin 50-50 pontot lehetett szerezni tárgyanként. Idén a 9. évfolyamra felvételizők átlagosan 49,5 pontot, a 6 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők 55 pontot, a 8 évfolyamos gimnáziumba jelentkezők pedig 55,4 pontot értek el a megszerezhető 100-ból, ami alacsonyabb a tavalyinál.


Hogy végül hogyan alakultak ki a különböző iskolák pontsorai, az már intézményenként változott. Másképp súlyozták ugyanis a vitt pontokat, illetve a szóbeli fordulón nyújtott teljesítményt.


Az egyes intézmények tehát nem hasonlíthatók össze a meghúzott pontszámok alapján, ennek ellenére megkérdeztünk néhány kedvelt szegedi iskolát, hány ponttal lehetett bejutni a különböző képzéseikre. Három helyről kaptunk választ. Szegeden idén a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban született meg a legjobb felvételi: egy diák 98,2 százalékos eredménnyel zárt. Ebben az iskolában volt 50 pontos matematika- és 49 pontos magyardolgozat is. A legtöbb pont a matematika–fizika osztályba kellett – minimum 81,95 –, a legkevesebb pedig a biológiaorientációhoz, ahova 65,97 ponttal is be lehetett kerülni.


A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium legnépszerűbb tagozata az általános tantervű volt: 560-an jelentkeztek a 32 férőhelyre. A legtöbb pont pedig az emelt szintű angol nyelvi osztályhoz kellett: legalább 71,75. A legjobb eredmény 87,25 volt.


A Dugonics András Piarista Gimnáziumban a hatosztályos képzésre minimum 81 ponttal lehetett bekerülni, de volt 117 pontos felvételiző is. Ebben az iskolában a legnehezebb a négy évfolyamos emelt óraszámú angol képzésre volt bekerülni, ahová 12 tanulót vettek föl. Ide 131 ponttal jutott be a legjobb eredményt elért tanuló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!