Szeged és környéke

2008.08.10. 20:07

Lightos pulyka lett a nyerő Tápén

Szeged - Vegetáriánus tarhonya és tarhonyával töltött káposzta – a tápéi művelődési házban minden e tradicionális ételről szólt a hétvégén. A fesztiválon rendezett főzőcskézés szereplőit a versenyszellem hajtotta, de volt, aki csak szerencsét próbált. Az ételeket bíráló zsűritagok a tarhonya nagyszerűségét zengték.

Kancsár Tímea

– Tavaszi húsos tarhonyát készítek pulykából. Nem vagyok nagy tudású szakács, általában csak barátoknak főzök.

– Ne aggódjon, profi is rontott már el ételt! Ha van elég sör, minden elfogy.

– Gondoskodtam a hűsítőről és a serkentőről is. Iszik egy jó kis csipkebogyó-pálinkát? Vagy netán rózsalikőrt?

– Köszönöm, nem. Inkább meséljen! Mitől tavaszi a tarhonyája?

– Sok benne a zöldség, és tettem hozzá édeskés ízű lilahagymát is.

A fenti párbeszédnek a tápéi Heller Ödön Művelődési Házban voltunk fültanúi a hétvégi tarhonyafesztiválon. A 34 éves Móra Gábor éppen a zsűri egyik tagjával, a Fa-Villa vendéglősével, Varga Mihállyal diskurált. A tápai hagyományőrző egyesület tradicionális rendezvényén 23 csapat mérte össze főzőtudományát. Rapcsányi Ferenc, a Hansági Alapítvány kuratóriumának titkára, a zsűri elnöke, illetve Varga Mihály kísérőjéül szegődtünk, bár – velük ellentétben – fehér köpenyt nem viseltünk. Feltérképeztük a tarhonyás ínyencségek elkészítésének trükkjeit, miközben a Török rezesbanda szolgáltatta a „fakanál alá valót".

Az ízek harmóniájának elérésében a zene is segített Tápén. Fotó: Miskolczi Róbert

Az ízek harmóniájának elérésében a zene is segített Tápén.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Látom, alkalomhoz illő csizmát és kalapot húzott. Mi rotyog a bográcsban? – kérdezte Rapcsányi Ferenc.

– Kompmelléki kappan kapott tarhonyával – válaszolta a Sárga üdülőtelep csapatának kapitánya, Kada János.

– Micsoda? – kérdezett vissza a zsűrielnök.

– Ez csak a művészneve. Eredetileg kakaspörkölt tarhonyával, egy kis mihálytelki paprikával fűszerezve. Kizárólag libazsír felhasználásával – részletezte az egyszerű étel jellegzetességeit Kada János, miközben egy fakeresztet mutatott. Azt mondta, ezzel áldják meg az ételt. Aztán megkért, hogy várjunk, mindjárt hívja az igazi „keresztjét". „Marika!" – szólította feleségét, aki a kukta szerepében sürgött-forgott.

A zsűri szempontjai

A verseny végén jöhetett a kóstolás. De nem csak az ízharmónia számított. A név és a tálalás is nagyon fontos, például a tányér külleme sokat számít. Nem mindegy, ki hova rakja a díszítést – magyarázta Varga Mihály, aki szerint az étel színe, állaga és hőmérséklete döntő lehet.

A finomság egyszerűségét értékelték a zsűritagok, akik szerint extrákkal nem szabad „agyonütni" egy ételt, az ízeknek harmóniában kell lenniük egymással.

Házi füstölt tehénsajtot pirított az ételhez, majd indiai fűszerekkel bolondította meg az extra „vega tarhonyát" Tóth „Bogyó" István. Miközben bográcstól bográcsig vándoroltunk, a versenyzők hamuban sült pogácsával, házi kaláccsal és rózsával kedveskedtek.

„Templom egere" névre keresztelték a tápéi részönkormányzat csapatát, melynek főnöke, Miklós Mihály másodállásban halász, ezért sült hallal kínált bennünket.

– Kettéáll a füle, ha megeszi a tápéi lightos pulykánkat, tarhonyával. Olyan puha a húsa, amit szinte rágni se kell – magyarázta a szakács.

– Akkor ez most protézises pulyka? – ment bele a viccelődésbe Varga Mihály. Az ínyencség egyébként tényleg finomra sikerült, később elvitte az aranyérmet is.

A vegetáriánus tarhonya receptje

A házi füstölt sajtot olívaolajban kell megsütni. A szokásos módon, kevés hagymán megpirítjuk a tarhonyát, kis zöldpaprikát, paradicsomot és piros aranyat teszünk hozzá, majd megfőzzük, és belerakjuk a sajtot. Fűszerezése is különleges: mustármag, római kömény, fokhagymapótló hozzáadásával készül.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!