Szeged és környéke

2011.07.31. 21:13

Litvániában került elő a szegedi híd tervezőjének fotója

Szeged - Négy esztendeje, 2007 novemberében ünnepelte 150. évfordulóját a Szeged–Temesvár vasútvonal. Különös kapcsolat: a szegedi hidat is fotózó Anton Rohrbach dokumentálta a 2011-ben 150 éves Varsó–Szentpétervár vonal építését.

Segesvári Csaba

1857-ben még ritkaságszámba ment a fényképészet, senki sem gondolt arra, 150 évvel később milyen jelentősége lehet egy XIX. századi felvételnek.

– A Szeged–Temesvár vasútvonal megépítésének 150. évfordulójára készültünk, amikor kiderült: a hidat tervező Ernest Cézanne-ról nincs fotónk. Az 1857–58-as évben Szegeden dolgozó francia tervező-főmérnökről az archívumban nem találtunk képet, pedig a hídépítés folyamatát a szegedi Anton Rohrbach gyógyszerész-fotográfus végig dokumentálta. A Fekete Házban rendezett kiállítás anyagából a Vasúttörténeti Alapítvány a Móra Ferenc Múzeummal közösen készített könyvet. Az emlékalbumból több vasútbarátnak is küldtünk, többek között

Ernest Cézanne fotója.

Ernest Cézanne fotója.a litván Dainius Junevičiusnak. Idén legnagyobb meglepetésünkre megkaptuk a hiányzó képet. Litvániából – mesélte Áy Zoltán, a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány munkatársa. A második világháborúban lerombolt szegedi vasúti híd tervezőjéről készült, helytörténeti jelentőségű kép a litván fotótörténeti kutató segítségével jutott el Szegedre. – Dainius Junevičius, aki egyébként Litvánia egyiptomi nagykövete, a szegedi fotográfus, Rohrbach életművét kutatta. Kiderült, a szegedi vasúti hidat is fényképező gyógyszerészt kérték fel az idén 150. évfordulóját ünneplő Varsó–Szentpétervár vonal építésének megörökítésére. Áy Zoltán elmondta, litván kollégája felkereste a lengyel, litván, francia, amerikai, moszkvai könyvtárakat, hogy meglelje Rohrbach életművének részeit, XIX. századi fényképeit. – A szegedi vasúti híd megrendelőiről is készültek képek, amelyek egy francia könyvtárból kerültek elő. Litván barátunk így talált rá Ernest Cézanne fotójára is.

150 év távlatából nehéz megmondani, a híd főmérnökéről miért nem maradt Szegeden egyetlen fotó sem. A véletlen, és a vasútbarátok összefogásával teljes a kép – mindenkiről előkerült a felvétel. – A Varsó–Szentpétervár vonalról, a jubileum kapcsán emlékkönyv is készül, amelyhez Tésikné Knotik Márta, a Móra Ferenc Múzeum kutatója segédkezett: a litván úr kérésére hatalmas munkával feltárta Anton Rohrbach gyógyszerész-fotográfus életrajzát.

Anton Rohrbach fotója a szegedi vaúti híd építéséről.

Anton Rohrbach fotója a szegedi vaúti híd építéséről.
A két történet összefonódott: az egykori Szeged–Temesvár vasútvonal, és az idén másfél évszázados Varsó–Szentpétervár vasút a szegedi Anton Rohrbach fényképeivel ünnepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!