Szeged és környéke

2014.03.04. 21:27

Májusban kiengedhetik a sorozatgyilkos Benét

Szeged - Életfogytiglani büntetéséből húsz év után szabadulhat ki a szegedi Csillag börtönből a sorozatgyilkos Bene László. A most 64 éves férfit 1996-ban ítélték el társával együtt, aki öngyilkos lett a börtönben. A rablópáros tetteiért ma tényleges életfogytiglant kapna, amit csak 1999 óta alkalmaznak hazánkban. Bene már készül a szabad életre, de börtönkeresete nem lesz elég ahhoz, hogy gondtalanul élvezze nyugdíjaséveit.

Kiss Gábor Gergő

Bene nem jöhet ki a börtönből – fellebbez

A büntetés-végrehajtási bíró a több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt Bene Lászlóra vonatkozóan az életfogytig tartó fegyház fokozatú szabadságvesztésből a feltételes szabadságra bocsátást mellőzte. Mint megírtuk, Benét több más bűncselekmény mellett a budai Skála Áruház pénzszállító autójának 1992-es kirablása, valamint több ember életének kioltása miatt ítélték 1996-ban jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre.

A bíróság mostani döntése meghozatalát megelőzően a büntetés-végrehajtási intézet által adott vélemény valamint a rendelkezésre álló egyéb iratok és az elítélt meghallgatása útján vizsgálta az elítélt későbbi életvezetésével kapcsolatos szándékát, amelynek eredményeként azt állapította meg: jelenleg még nem vonható le az a következtetés, hogy az elítélttel szemben kiszabott büntetés célja az eddigi szabadságelvonással, további szabadságelvonás nélkül is elérhető lenne.

A jogszabály előírásainak megfelelően a bíróság határozatában jelezte, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét a későbbiekben – 2016-ban – ismételten megvizsgálja. A bíróság végzésével szemben Bene és védője fellebbezést jelentett be, így a végzés nem jogerős.

Korábban írtuk:

Májusban szabadulhat a magyar kriminalisztika egyik legkegyetlenebb bűnözője, a jelenleg a Szegedi Fegyház és Börtönben raboskodó [namelink name="Bene László"]. A most 64 éves férfit és társát, Donászi Aladárt 1994. május 4-én fogták el a rendőrök.

Benéék 1992-ben próbálták meg kirabolni a budai Skála Áruház pénzszállító autóját. Donászi, aki korábban megölt Győrben egy szolgálaton kívüli rendőrt, halántékon lőtte a kocsikísérő 23 éves Sádt Géza egyetemistát, aki belehalt sérülésébe. A rablópáros 1992 novemberében lőgyakorlatot tartott a Sárszentmihály melletti erdőben, amikor két vadász felfigyelt rájuk. A lebukástól tartva mindkettejüket, Izsó Lászlót és ifjabb Tóth Tamást meggyilkolták. Ezután még számos fegyveres rablást követtek el többnyire pénzszállító járművek ellen: a bíróság 1996-ban Benét és Donászit is életfogytig tartó büntetésre ítélte, Donászi 2001-ben a sopronkőhidai börtön cellájában öngyilkos lett.

Bene László a Csillagban 2008 júliusában. Archív fotó: Karnok Csaba

Bene László a Csillagban 2008 júliusában.
Archív fotó: Karnok Csaba

A jelenlegi bírói gyakorlat szerint a többszörös gyilkosokat tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre (TÉSZ) ítélik, azaz életükben már sosem lehetnek szabad emberek. A TÉSZ-t Magyarországon azonban csak 1999-ben vezették be, így Benét 1996-ban szimpla életfogytiglannal sújtották. Akkoriban ez 20 év szabadságvesztést jelentett úgy, hogy az elítélt feltételes szabadságra bocsátását 5 évvel meghosszabbíthatják. A 20 év most május 4-én telik le, amit a büntető-végrehajtási bíró két évig meghosszabbíthat, majd ezután évente kell felülvizsgálnia Bene szabadságra bocsátásának lehetőségét – a férfi tehát most májusban nem lesz automatikusan szabad ember, sorsáról április végén döntenek.

Alapítvány és aláírások

Sádt Győző szülei és testvérei fiuk halála után alapítványt hoztak létre, egyetemistákat segítenek anyagilag, és az erőszak értelmetlenségét hirdetik. – Szeretnénk elérni, hogy hivatalosan is nyilvánítsák a fiunk halálának napját, azaz május 14-ét erőszakellenes nappá – mondta nemrégiben a Bors című napilapnak Sádt Győző édesanyja. Tóth Tamás egykori sárszentmihályi polgármester fia halála után még 1997-ben 107 ezer aláírást gyűjtött össze a halálbüntetés visszaállításáért, és azóta is azért kampányol, hogy Benét sose engedjék vissza a társadalomba.

– Ilyenkor a börtönévek alatt tanúsított magatartást mérlegeli a büntető-végrehajtási bíró, hogy a fogvatartottnak mennyi jutalma és fegyelmije volt. Ennek fényében dönt a szabadságra bocsátásról – tájékoztatott a BVOP sajtóosztálya.

Bene mindenesetre készül a szabad életre: tavaly leérettségizett Dunaújvárosban, történelemből és földrajzból dicséretet is kapott. Interjúkészítési kérelmünket néhány napja elutasította, pedig 2008 nyarán arcát is vállalva még szívesen nyilatkozott lapunknak. Akkor így vallott: „Azért vagyok itt, mert a bűntársammal tíz embert megpisztolyoztunk, ebből négy meghalt. Nekem direkt azért nem lett családom, mert nem akartam árvákat és özvegyet hagyni magam után. Ha újrakezdhetném, akkor is ugyanezt csinálnám, persze
az áldozataim hozzátartozóit sajnálom. De így alakult, ezt hozta az élet".

Amennyiben ki is szabadulna Bene László, már nagyon közel jár az öregségi nyugdíjkorhatárhoz, ami 65 év. Miből tud megélni egy frissen szabadult, nyugdíjkorhatárt elérő elítélt? – kérdeztük a BVOP sajtóosztályán. – Kapnak úgynevezett szabadulópénzt, hiszen a dolgozó fogvatartottaknak kötelező félretenniük keresetükből börtönéveik alatt. Az összeg változó, de semmiképpen sem szabad milliókra gondolni. A börtönkeresetből nem vonnak le nyugdíjjárulékot, így a nyugdíjfolyósító intézettől csak az kap pénzt, akinek börtönbe kerülése előtt volt bejelentett munkahelye – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!