Szeged és környéke

2008.01.10. 20:44

Májustól retteghetnek a gyorshajtó autósok

Szeged - Május elsejétől akár kisebb sebességtúllépés esetén is horribilis összeget kell fizetniük a meggondolatlan autósoknak. A több százezer forintos bírság mellett a büntetőpontokkal sem spórolnak majd a hatóságok.

Horváth Levente

Május elsejétől szívhatják a fogukat azok a járművezetők, akiket a hatóság rajtakap, hogy megsértik a KRESZ-t. A behajtani tilos tábla vagy a kötelező haladási irány figyelmen kívül hagyása például egyaránt 50-50 ezer forinttal könnyítheti meg a felelőtlen vagy figyelmetlen sofőrök pénztárcáját.

A nagy találkozás. Az új szabályok életbe lépésével vastagabban fog mejd a rendőrök ceruzája  Fotó: Frank Yvette
Az új tarifák leginkább a száguldozókat sújtják: a sebességtúllépőkre akár 300 ezer forintos bírságot is kiszabhat a hatóság. A büntetés mértéke attól függ, hogy milyen sebességkorlátozás mellett, hány százalékkal lépte túl az autós az adott helyen megengedett legnagyobb sebességet, de a legkisebb szabálysértésért is legalább 30 ezer forintot kell fizetni.


Lakott területen a megengedett sebesség duplájával haladóknak a maximális bírságra kell számolniuk. Közúton a 70 százalékos, autópályán a 80 százalékos túllépés vonja maga után a legmagasabb összegű bírságot. Relatív gyorshajtással is százezer forintot meghaladó csekket lehet szerezni: ha például 61 kilométeres sebességgel robogunk át egy harmincas korlátozó táblával jelzett övezeten, és rajtakapnak a rend őrei, akkor 130 ezer forintnak mondhatunk búcsút, ha 76 kilométerrel megyünk, a maximális 300 ezer forintos bírságot szabják ki.

Megemelt helyszíni bírság

A helyszíni bírság összegének emelésével nem vártak a hatóságok májusig: az új büntetési tételek január 1-jével léptek életbe. A korábbi maximum 10 ezer forintos helyszíni bírság a jövőben a duplája is lehet, az alsó határt pedig 3000 forintban határozták meg.  Az új közlekedési szabálysértési tarifa május 1-jétől lép életbe, addig a korábbi bírságolási rendszer szerint büntetik meg a szabálytalankodókat. Hogy senki ne maradjon kétségek között, a májusig kirótt büntetésekről írásos tájékoztatót küld a hatóság, amibe beleírják: ugyanezért a szabályszegésért májustól milyen összeget kell majd fizetni.

A pénzbüntetés drasztikus emelésén túl a jövőben a büntetőpontokat is nagyvonalúbban osztogatják majd az egyenruhások. A jogosítványt továbbra is 18 pontnál veszik el, de ezentúl közlekedési baleset okozásáért az eddigi négy helyett hat pontot, míg ittas vezetésért szintén két büntetőponttal többet, hét helyett kilencet szabnak ki. A szabálysértésekért eddig legfeljebb három büntetőpont járt, ezentúl öt is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!