Szeged és környéke

2015.07.14. 22:44

Másodkézből szerzett ruhatár

Szeged - Van, akinek sok a pénze, és hobbiból turkál a használtruha-üzletekben, míg több százezren olyan kis pénzből élnek, hogy csak innen tudnak öltözködni. Az Unió statisztikai hivatala szerint Magyarországon a legolcsóbb a ruha.

Fekete Klára

 50 ezer kiló ruhát forgat át

A hollandiai Tilburgba jár használt ruháért [namelink name="Martonosiné Tóth Enikő"]. Minden hónapban egy hetet tölt a 200 ezres dél-hollandiai városban, Európa egyik legnagyobb használt ruhával foglalkozó cégénél. Nem volt könnyű bekerülni abba a körbe, amelynek tagjai kiválogathatják a „felső kategóriát", mielőtt a ruhákat zsákokba töltik és Afrikába küldik. A szegedi vállalkozó több emberrel, 40-50 ezer kiló ruhát forgat át egy raktárban, futószalag mellett.

– Sokkal jobb áron juthatunk egyedi cuccokhoz egy turkálóban, mint másutt: a múltkor például 3 ezer forintért két Tommy Hilfiger táskát is vettem. A jól kereső barátnőm second handben vásárolta a menyasszonyi ruháját, tehát téved, aki azt hiszi, hogy ide csak a kispénzűek jönnek, kényszerűségből – indokolta meg Anett, miért túrja végig hetente a szegedi használtruha-üzletek kínálatát. Pedig könnyű lenne ráfogni, hogy a magyar ember – Európa harmadik legszegényebb államának polgáraként – anyagi okokból szerzi be a ruhatárát a second handekben.

A legelesettebbek valójában adományokból öltözködnek: gyakran látni hajléktalant is eredeti márkás felsőben az utcán. Mellesleg az EU-ban tavaly Magyarországon voltak a legolcsóbbak a ruházati cikkek, az uniós átlag 70 százalékába kerültek. Svédországban, Dániában és Finnországban lehet a legdrágábban öltözködni.

A nagy nap, amikor új áru érkezik. Hobbiturkálók és kispénzűek várakoznak a Szilléri sugárút és a Hajós utca sarkán a nyitásra. Fotó: Kovács András

A nagy nap, amikor új áru érkezik. Hobbiturkálók és kispénzűek várakoznak a Szilléri sugárút és a Hajós utca sarkán a nyitásra. Fotó: DM
– Kevesebben vásárolnak használt ruhát, mint régebben. Ma már olcsó márkás holmit nemcsak nálunk lehet találni, hanem egy-egy 70–90 százalékos árleszállításnál az Árkádban is. És még a Cserepes sori árusokkal is fel kell vennünk a versenyt, miközben soványabb lett a vásárlók pénztárcája. Az emberek ráadásul nem vesznek meg valamit csak azért, mert olcsó, hanem arra adnak ki pénzt, amire szükségük van. Vége a fénykornak, a fennmaradásért dolgozunk, azért, amit 20 év alatt létrehoztunk – érzékeltette a mai stagnáló piaci helyzetet Martonosiné Tóth Enikő, a Best England Kft. tulajdonosa.

A kereskedő több mint 20 éve foglalkozik használt ruhák árusításával, szinte körbebérelte a szegedi belvárost a Bartók tértől a Mikszáth Kálmán utcán át a Nagyáruház passzázsáig. Szerinte a passzázson a legkedvezőbbek a feltételek, és még az is jót tesz az üzletnek, hogy egy „bokorban" 6-7 turkáló is található.

Garázsvásár

Egyre népszerűbbek a garázsvásárok is, komoly konkurenciát jelentenek a turiknak. A legelső a Szentháromság utca egyik kapualjában nyitott 3 évvel ezelőtt. Bertényi Kati, a „tulajdonos" azt mondta, időhiány miatt idén még nem árultak, de ősszel újrakezdik a vásárt. Már törzsvevőik vannak: három család ruházatát, cipőit, valamint játékokat kínálnak. Egyszer kiraktak egy használt Calvin Klein ballonkabátot, amelyet egy BMW-vel érkező hölgy vett meg, miután az autójából észrevette a zsákmányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!