Szeged és környéke

2011.10.19. 22:10

Máté Bence kollekciója kapta a természetfotózás Oscar-díját

Pusztaszer - Negyedik alkalommal kapta meg a legjobb kollekcióért járó díjat a pusztaszeri Máté Bence a Wildlife Photographer of the Year 2011 versenyen. Az elismerést tegnap vette át Londonban, a Természettörténeti Múzeumban szervezett gálaesten.

Bobkó Anna

Új rekordot állított fel [namelink name="Máté Bence"] a természetfotózás Oscar-díjaként emlegetett Wildlife Photographer of the Year történetében: negyedik alkalommal ítélték fotóit a legjobbnak. Szerda este a londoni Természettörténeti Múzeumban rendezett gálán adták át a pusztaszeri fiatalembernek a legjobb kollekcióért járó díjat. A rekordot kilenc éve egy francia fotós, Vincent Munier tartotta, akit összesen három alkalommal jutalmaztak.

Máté Bence Eric Hosking-díjas fotója

Máté Bence Eric Hosking-díjas fotója
– Jobban örülök a díjnak, mint az eddigi háromnak. A korhatár miatt idén kaphattam meg utoljára, így rendkívül jólesett a hír, amikor megtudtam, hogy ilyen eredménnyel búcsúzom – hallottuk a 26 éves Bencétől. A nyertes képeket Costa Ricában, Görögországban és Magyarországon készítette. Két különdíjat is kapott: az állatok viselkedése kategóriában egy Costa Rica-i levélvágó hangyáról készült felvétele, az állatportrék kategóriában pedig a Görögországban lencsevégre kapott pelikánokról készült fényképe nyerte el a zsűri tetszését. Így a pályázók fotóiból készült album közel száz képe közül idén 8 Bencéé.

Online les

Máté Bence egy hete ért haza Brazíliából, ahol egy hónapon keresztül fotózta az egzotikus élővilágot. Elárulta, a telet idén itthon fogja tölteni, és a világ első online lesén dolgozik: ez azt jelenti, hogy a lesbe olyan felszerelést tervez, amelyet az interneten keresztül bárhonnan mozgathat és vezérelhet, így akár úgy is fotózhatja majd a magyar élővilágot, hogy közben a világ másik felén tartózkodik.

Láthatatlanul címmel tavaly jelent meg a pusztaszeri természetfotós saját albuma. A 170 oldalas kiadványban olvashatunk a kezdetekről, láthatunk werkképeket, de a fiatalember kulisszatitkokat is elárul. Elmeséli például, hogy fotózott a szegedi plázatónál úgy, hogy az emberek és az ott élő, fokozottan védett törpegémek sem vették észre. De ír Costa Rica-i élményeiről is, köztük arról, mely ragadozótól tartott a legjobban. Brazília, Finnország, Erdély, Texas, Svédország, Norvégia csodaszép, érdekes, meghökkentő állatvilágát csodálhatjuk meg a kötetben a magyarországi fotók mellett. A kézzel készített, cérnafűzött, keménytáblás kiadvány néhány hónap alatt elfogyott. Rendeltek belőle Angliába, az Amerikai Egyesült Államokba és Srí Lankára is. Bence detektívüveg mögül készítette fotóit, így maradt észrevétlen modelljei számára. Ilyen speciális, féligáteresztő üveget építettek be az album borítójába is. A kiadvány 20 ezer forintba került. A közelmúltban jelent meg az album kicsinyített kiadása – extrák nélkül, de ugyanazzal a tartalommal. A kötet így szélesebb réteg számára elérhető, 4990 forintba kerül. Csak a www.matebence.hu oldalon vásárolható meg.

Az Árnyjátéktól a díszpolgári címig

2010-ben Marvel of Ants (Árnyjáték) című képéért a verseny 46 éves történetében első magyarként nyerte meg a természetfotózás Oscar-díját a londoni Wildlife Photographer of the Year 2010 pályázaton Máté Bence. A fotó bejárta a világsajtót. Ebben az évben a magyar szemlén is tarolt a pusztaszeri fotós: őt választották meg az év természetfotósának – harmadszor. Januárban Pusztaszeren díszpolgári címmel tüntették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!