Szeged és környéke

2007.10.16. 16:19

Mátyás életnagyságban

Szeged - Ilyen még nem volt, egyszerre tizenhat koronás fő látogatott Szegedre. Gézától az Árpád-házon és az Anjou-dinasztián keresztül a Hunyadiakig – fejedelem, kormányzó és király, valamennyi teljes életnagyságban látható a Százszorszép Gyermekház jövő vasárnapig nyitva tartó kiállításán.

Dombai Tünde

Mintha élnének. A történelmi panoptikum bábui – noha viaszfigurákként emlegetik őket – különleges műanyagból készültek, ezért bírják a hőmérsékleti különbségeket és az utaztatás gyötrelmeit. Némelyiket ugyanis levetkőztetve, testrészeire bontva csomagolják „lakódobozaikba".

Honnan lehet tudni, miként festett Géza fejedelem, István király vagy Hunyadi Mátyás fizimiskája a valóságban? Pál Richárd, a Tihanyban székelő állandó panoptikum alapító tulajdonosa elmondta: két év kutatással történészek és képzőművészek leírások, korabeli metszetek alapján formálták az uralkodói testalkatokat, arcokat és a ruházatot. A legkorábbi történelmi alakok vonásait a budapesti Hősök terén látható vezérábrázolásokról kölcsönözték.

A vállalkozó fia szereti a történelmet, és amikor a tihanyi nevezetességek gyarapítására gondoltak, magától adódott a panoptikum ötlete. A gyűjtemény gyarapszik, legutóbb angol, francia, karibi kalózokkal bővült, de már tervezik az erdélyi fejedelmek „újjászületését" is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!