Szeged és környéke

2008.01.13. 21:52

Még mindig adószámokért állnak sorba az őstermelők

Szeged - Az őstermelők adószámért rohamozták meg az APEH ügyfélszolgálatait, holnap jár le ugyanis a határidő. Az algyői Tóth Ferenc viszont hiába kezdte el időben az ügyintézést, mégis pórul járt: adószám híján nem tudta eladni a malacait.

Fekete Klára

Januártól adóköteles tevékenység csak adószámmal végezhető, vagyis minden olyan őstermelőnek, aki értékesítéssel foglalkozik, adószámot kell kérnie. Az eredeti január elsejei dátumot az idő rövidsége miatt még decemberben január 15-ére módosították. Ám az algyői [namelink name="Tóth Ferenc"] még így is bajba került: hiába igényelte már december 18-án, levélben az adószámát, még mindig nem kapta meg, és emiatt nem tudja eladni a malacait.

Az őstermelők a piac helyett ma az APEH-hez mennek Fotó: Segesvári Csaba
A férfi elmondta, jelentős kár érte: már több mint egy hete megszabadulhatott volna nyolc malacától, de nem tehette, mivel a felvásárlónak szüksége van az ő adószámára. Most muszáj tovább tartania a disznókat, és etetni velük a drága takarmányt. [namelink name="Tóth Ferenc"] ismer olyan sertéstartót, aki ugyanazon a napon adta be az igénylését, mégis hamarabb kapott számot.

37 ezer őstermelő

Csongrád megyében tavaly 37 ezer őstermelő újította meg igazolványát – mondta Kocsis László, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főfalugazdásza. Közülük azonban csak 16 ezren foglalkoznak értékesítéssel is – közölte az APEH, ennyien kértek ugyanis az elmúlt hetekben adószámot.  Megkérdeztük Tamásné Czinege Csillát, az adóhatóság regionális igazgatóját, mi az oka a késlekedésnek. Az igazgatónő szerint a hivatal ütemesen dolgozza fel a beérkezett kérelmeket, ezért nincs rá magyarázat, hol akadhatott el a termelő kérelme. Hozzáfűzte, hogy igyekeztek segíteni az eladással foglalkozó őstermelőket. Aki személyesen ment be a január 10-e óta meghosszabbított nyitva tartással dolgozó ügyfélszolgálatra és azt mondta, hogy értékesítéssel foglalkozik, soron kívül szólították. Tehát egy sorban állással hozzá lehetett jutni az adószámhoz.

Az APEH-nél az utolsó rohamokra készülnek: ma este 6-ig, holnap délután 4 óráig szolgálják ki az őstermelőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!