Szeged és környéke

2014.07.25. 11:50

Megégett napszámosok: a termelő nem tudott a toxikus hatásáról?

Baks képviselő-testülete rendkívüli képviselő-testületi ülésen úgy döntött, pénzzel, utaztatással is segítik a pórul járt dolgos romákat.

Segesvári Csaba

– Az egész falu felháborodott – mondta a pénteki rendkívüli képviselő-testületi ülés után [namelink name="Búza Zsolt"], amit azért hívtak össze, mert közel 50 baksi roma megégett egy mezőgazdasági munka után. Baks polgármestere elárulta, úgy döntöttek, a képviselők saját zsebből is ajánlanak fel pénzt a sérülteknek, ezen túl biztosítják, hogy könnyen hazajussanak a kórházból. – Ezen felül kötszerre, gyógyszerre a költségvetés terhére fejenként további 5 ezer forintot adunk – mondta Búza Zsolt.

Baks önkormányzata  pénzzel, utaztatással is segítik a pórul járt dolgos romákat. Fotó: Segesvári Csaba

Baks önkormányzata pénzzel, utaztatással is segíti a pórul járt dolgos romákat.
Fotó: Segesvári Csaba

Jász-Nagykun-szolnok megye nyomoz

– A Kunszentmártoni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya feljelentés kiegészítést rendelt el az ügyben, és vizsgálja az eset körülményeit – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrségtől több információt nem kaptunk.

 Baks polgármestere hozzátette, a Vöröskereszttel is felveszik a kapcsolatot, hogy támogatást szerezzenek a megégett napszámosoknak. – Nyitott kérdés, hogy ki a felelős a balesetért. Ha a vállalkozónak nem sikerül a napszámosokkal megállapodnia, akkor az esetleges kártérítési perben az önkormányzat támogatni fogja a helyi romákat – mondta Búza Zsolt. A településvezető elárulta, a rendkívüli képviselő-testületi ülésen a képviselők arról beszéltek, nyitottak arra, hogy egy jogi eljárásnál segítséget nyújtsanak az ügyvéd és az illetékköltséghez. – Olyat is lehetett hallani, hogy az égést kemikália okozta. Azt is, hogy véletlenek egybeesése miatt jártak pórul a munkások. Van, akinek a kórlapjára azt került, mérgezés. Mindenki felháborodott azon, hogy felelőtlen a munkáltató. Nem gondolom, hogy a kertészet először dolgoztatott napszámosokkal – mondta Búza Zsolt. – Azok a dolgos cigányok jártak rosszul, akik vállalták a hajnali keléssel járó napszámot. Látszik, ők is tenni akarnak a felzárkózásért, a kétkezi munkájuk miatt mégis kórházba kerültek – tette hozzá a polgármester.

A lapunknak szerdán nyilatkozó asszonyok először nem tudták megmondani, petrezselyemmel vagy zeller dolgoztak, csak később pontosították a növényt. A szolnoki szoljon.hu megszólaltatta a növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozót. – Kevesebb, mint ötven személy dolgozott a földön, ahol petrezselymet kellett gyomlálniuk, akiket egy külső vállalkozó biztosított a munkálatokhoz – mondta el Túróczi János, a Tiszöv 49 Kft. ügyvezető igazgatója. – Korábban ilyen súlyú eset még nem történt, nem volt tudomásuk arról, hogy a petrezselyem növénynek ilyen hatása lenne az emberekre. A gazdaság egyébként a petrezselymet a feldolgozó ipar felé értékesíti, fogyasztási célokra nem – mondta a cégvezető. Információink szerint a munkásokat két vállalkozó szállította a Cibakházi telephelyhez.

Címkék#Baks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!