Szeged és környéke

2008.11.03. 20:27

Megkezdődött a nemzetközi Operaverseny és Fesztivál

Szeged - A szegedi versenyelőadás, az Adriana Lecouvreur premierjével tegnap megkezdődött a nagyszínházban a nemzetközi operaviadal döntője. A világhírű szakemberekből álló zsűri bonyolult pontozással választja ki az öt produkcióban bemutatkozó 19 versenyző közül a legjobb férfi és női opera-előadót.

Munkatársunktól

Világszerte több tucat énekversenyt rendeznek minden évben, de a tegnap kezdődött szegedi viadal, az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval különbözik valamennyitől, mert teljesen új koncepcióra épül. Az alapítók, az Armel Produkció, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Pannon Filharmonikusok a világ 39 országába sugárzó francia zenei tévécsatornával és öt partner operaházzal együttműködve olyan versenyt hirdettek, amelyben nem pusztán az énekesi tudást, hangi adottságokat, hanem a komplex előadói teljesítményt díjazzák.

A háromfordulós verseny döntője tegnap a szegedi versenyprodukció, az Adriana Lecouvreur premierjével kezdődött a nagyszínházban. A finisbe került tizenkilenc énekes közül négy, az amerikai Adam Diegel, Kristin Sampson és Timothy Jon Sarris, valamint a magyar Bódi Marianna mutatkozott be. Mind az öt versenyprodukciót két-két alkalommal játsszák majd, így ma újra ezeket az énekeseket láthatja a közönség. A következő darabot, Michael Kunze és Gershon Kingsley Raoulját – a Theater Bremen produkcióját – csütörtökön és pénteken játsszák. (Az előadások napján az el nem adott jegyek fél áron megvásárolhatók.)

A szegedi versenyprodukcióval, az Adriana Lecouvreurrel tegnap indult az operafesztivál. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi versenyprodukcióval, az Adriana Lecouvreurrel tegnap indult az operafesztivál.
Fotó: Schmidt Andrea

A verseny két fődíját, a legjobb férfi és női opera-előadónak járó elismerést meglehetősen bonyolult pontozással ítéli oda a világhírű színházi szakemberekből álló, kétkamarás zsűri. Az első kamara elnöke a jeles orosz színigazgató-rendező, Anatolij Vasziljev. Mellette a világsztár szoprán, Marton Éva és a Mezzo Televízió igazgatója, Philip de la Croix tagja a grémiumnak. A másik kamarába három operaigazgatót hívtak meg: a versenyben közreműködő partnerintézmények vezetői közül Michael Capassót, a New York-i Dicapo Operaház, Jerzy Snakowskit, a gdanski Balti Opera és Alain Surranst, a rennes-i opera igazgatóját. Az utolsóként látható előadást, a november 15-én és 16-án műsorra kerülő A vámpírt követően először minden zsűritag önállóan alakítja ki a versenyzők sorrendjét. A kilenc opera-énekesnő esetében egytől kilencig, a tíz férfi énekes esetében egytől tízig rangsorolnak, majd a sorrendhez pontokat társítanak. Az első kamarában a zsűritagok által adott pontszámokat minden opera-előadóra összesítik, és megszorozzák kettővel, a zsűri elnökéét pedig hárommal. A második kamarában számolt pontszámokat is minden versenyzőre összesítik. A díjat mindkét kategóriában az a versenyző nyeri el, aki összesen a legmagasabb pontszámot kapja.

A díjakat a versenyt záró november 17-i gálaesten adják át. A két győztes felkérést kap egy önálló koncertre a Dóm térre, 2009. augusztus 21-ére. Miként a versenyprodukciókat és a gálaestet, ezt is sugározza majd a Mezzo.

Telefonos voksolás a közönségdíjról

Mind a 39 országban, ahol a Mezzo adását sugározzák, november 16-áig szavazhat a közönség az operafesztivál legjobbnak tartott produkciójára és a kedvenc énekesre a +36-70/707- 0567-es – nem emelt díjas – telefonszámon.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!