Szeged és környéke

2008.07.15. 22:23

Megúszta a viharokat Csongrád megye

Szeged - A hatalmas károkat okozó hétfői vihar elkerülte Csongrád megyét, de itt is 20 fokot csökkent két nap alatt a hőmérséklet. A meteorológus szerint legalább egy hétig nem tér vissza a kánikula: 25-26 fokra számíthatunk.

Munkatársainktól

Vasárnap este érte el egy hidegfront hazánkat, egy több középpontú ciklonrendszer hétfőn délután és estefelé sok helyütt hozott jégesőt és akár 100 kilométeres óránkénti szelet. Országszerte több mint 140-szer riasztották a tűzoltókat. Jellemzően a nyugati, délnyugati országrészben tombolt a vihar, de a borsodi Bogácson többen meg is sérültek, csaknem 100 embernek kellett elhagynia az otthonát, a helyi iskolában éjszakáztak. Valamivel több mint 300 lakás rongálódott meg, becslések szerint a károk a 100 millió forintot is elérhetik. A polgármester tegnap felhívással fordult a térség más településeihez, önkormányzatokhoz, cégekhez, magánszemélyekhez: segítsenek a helyreállításban.

Csongrád megyében legfeljebb 60-70 kilométer/órás széllökések voltak, s a jó néhány villámlás ellenére a nagyobb vihar elkerülte térségünket. – Az egész front lelassult, mire a Dunántúlról ideért, lassabban mozgó, hullámzó rendszerré alakult át, alig 10-20 milliméter csapadékot eredményezve – magyarázta Tabi Krisztián, a szegedi meteorológiai állomás ügyeletese, hozzátéve: tegnap 20-21 fok volt a csúcs, de délelőtt csak 15, vagyis a hét elején mért 34-35-höz képest 20 fokkal csökkent a hőmérséklet – 48 óra alatt.

A Dunántúlon sok helyen ledöntötte a szél a gabonát. Fotó: MTI

A Dunántúlon sok helyen ledöntötte a szél a gabonát.
Fotó: MTI

Tavaly július 16-án harmadfokú hőségriadó volt az országban – Szegeden 36-37 fokot mértek, a Sajtóház előtti hőmérő a tűző napon 40-et mutatott.

– Tegnap szinte egész nap esett, de ezzel vége is a rossz időnek. Újra kellemes nyár lesz, 25-26 fok körüli hőmérséklettel. Csak szórványosan számíthatunk kisebb esőre, pénteken ismét csapadékosabb lesz, és hétvégére legfeljebb néhány délutáni záporra kell számítanunk. Nem lesz kánikula, 25-30 fok várható – tájékoztatott az ügyeletes.

A búzának nem kellett – a kukoricának igen

A hétfői viharos szél és jégeső a Dunántúlon több helyen is megdöntötte a gabonát. Szerencsére a mi vidékünkre csak az esőből jutott, itt nem érte kár a jónak mondott termést. A búzának persze most az eső sem hiányzott: Stadler Ferenc, a MOSZ helyi titkára azt mondta, az aratás a területek 80 százalékán már befejeződött, de akad olyan termelő, akinek még tíz napra való munkája lesz. Ott most pihennek a kombájnosok, míg meg nem szárad a föld valamennyire. A termés 60-70 százaléka várhatóan kenyérgabona minőségű lesz, a többi euro- és takarmánybúza. A szegvári polgármester, Gémes László már befejezte az aratást a maga 80 hektárján, most mások földjén dolgoztak a gazdaság gépei. Gémes arra számít, az érett búza jelentősebb minőségromlás nélkül elvisel 10-15 milliméternyi csapadékot. A kukoricának és a napraforgónak viszont szüksége volt az esőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!