Szeged és környéke

2016.06.01. 11:24

Megyénkben dolgoznak az ország legjobb mentősei

Csongrád megye - Nemzetközi és magyar versenyen is nyertek múlt hét végén a szegedi mentődolgozók. A Szentesi légimentőbázis csapata az egyik legrangosabb megmérettetésen állhatott Csehországban a dobogó tetejére, a ,,földi" csapat pedig az országos bajnokságról tért haza aranyéremmel.

Timár Kriszta

Erkölcsi elismerés


A szegedi csapattagok azt mondták, megérte a sok munka, amit a felkészülésbe fektettek. – Jó érzés, hogy mi vagyunk Magyarország legjobb mentőcsapata – fogalmaztak. Erkölcsi elismerésen kívül egyébként egyik versenyen sem járt semmi a győzelemmel, de azt mondják, nem is ez a lényeg. Hanem hogy ismét bebizonyosodott: a szegedi mentőállomás meghatározó a hazai és a nemzetközi mentésben is.

Több mint húsz országból érkeztek versenyzők az idei Rallye Rejvizre, amelyet Csehországban rendeztek múlt hét pénteken. Az egyik legrangosabb mentőversenyen a magyarok kiemelkedően szerepeltek: az Országos Mentőszolgálat budaörsi csapata ötödik, a szintén budaörsi légimentőcsapat negyedik lett. Utóbbiak voltak a tavalyi aranyérmesek, most viszont legyőzte őket és mindenki mást is a szentesi légimentőbázis csapata, amelyben három szegedi és egy pécsi mentős dolgozott együtt.

Tömeges klórmérgezés

– Összesen tíz feladatot kellett megoldanunk a nap folyamán – mesélte [namelink name="Elmer János"] mentőtiszt. Az egyik legnehezebb az volt, amikor tömeges klórgázmérgezés miatt 16 sérültet kellett ellátnunk, a másik pedig az a szimulált helyzet volt, ahol egy család leesett a szikláról, munkánkat pedig járókelők zavarták.

Profik a szakmájukban

A csapat tagja volt még [namelink name="Jászkuti Ákos"] mentőorvos, [namelink name="Bujdosó Ádám"] mentőápoló és pécsi társuk, Hirschinger Tamás. Olyan csapatokat utasítottak maguk mögé, mint például az amerikaiak, japánok vagy a kanadaiak – utóbbiaknak pedig saját trénerük is van.

 

 Magyar bajnokok: Szakács Károly,  Pusztai Linda és Katona Imre. Fotó: Török János

Magyar bajnokok: Szakács Károly, Pusztai Linda és Katona Imre. Fotó: Török János

– Mi nem készültünk külön a versenyre, ugyanis a magyar szabályok rendkívül szigorúak: minden évben vizsgáznunk kell, ettől függ, hogy meghosszabbítják-e a munkaviszonyunkat. Azt, hogy ennyire magas szinten ismerjük a szakmát, két oktatónknak, Hetzman T. Lászlónak és Temesvári Péternek köszönhetjük – mondták.

Riasztás Csillebércen

Az országos versenyen Szegedet képviselő csapat viszont sokat gyakorolt: a pénteki megmérettetés előtt egy hónapig treníroztak szabadidejükben, amelyben Elmer János segítette őket. – Főleg a protokollokat gyakoroltuk, hogy minden gördülékenyen menjen – mesélte [namelink name="Pusztai Linda"] mentőorvos. Ő ráadásul a mindennapokban nem is dolgozik együtt két csapattársával, Katona Imre gépkocsivezetővel és Szakács Károly ápolóval, akik viszont már összeszokott páros.


A magyar versenyen a csillebérci tábor volt a helyszín, ezen belül riasztották őket a különböző esetekhez. – Volt olyan feladat, ahol egy ismeretlen egységgel kellett együtt dolgozni, az egyik feladatban pedig három sérült jutott hármunkra – sorolták a legnehezebb feladatokat. Összesen nyolc esethez kellett vonulniuk, a gépkocsivezetőnek pedig volt egy vezetéstechnikai feladata is. Emellett kaptak egy igazi riasztást is: a hangosító rosszul lett a melegben, és a szegedi csapatot kérték meg, hogy segítsenek.

Összerakták a mentőt

– Minden csapat tartalék autóval versenyez, általában leselejtezett eszközökkel, mi viszont megkaptunk minden támogatást, így olyan színvonalasan összeraktuk a mentőnket, amivel látható volt, hogy bármilyen esetet el tudtunk volna látni. Ezért szóltak nekünk, pluszpontot viszont ezért nem kaptuk – nevettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!