Szeged és környéke

2019.04.16. 11:52

Merre kiránduljunk a hosszú hétvégén? Mutatjuk, mit érdemes megnézni a megyében!

Bakancslistás helyeket kerestünk a megyében, találtunk is rögtön tízet, amelyeket érdemes meglátogatni a szabadidőnkben. Kevésbé ismert, de országosan is elismert helyszíneket mutatunk.

Kiss Anna

A Csongrád Megyei Önkormányzat segítségével összegyűjtöttük azt a tíz helyszínt, ahová biztosan érdemes ellátogatni, hiszen értéküket nem csak a helyi közösség ismerte el.

Szegeden betérhetünk a Szent István téri víztoronyba, ott megtekinthetjük a szódamúzeumot, amely Bánffi István szikvízkészítő mester a világon is egyedülálló ipartörténeti gyűjteménye. Fotó: Frank Yve

Szegeden betérhetünk a Szent István téri víztoronyba, ott megtekinthetjük a szódamúzeumot, amely Bánffi István szikvízkészítő mester a világon is egyedülálló ipartörténeti gyűjteménye. Fotó: Frank Yvette

Agrár- és élelmiszer-gazdasági szempontból érdemes betérni Szegeden a Szent István téri víztoronyba, és ott megtekinteni a szódamúzeumot, amely Bánffi István szegedi szikvízkészítő mester magán- gyűjteménye, a világon is egyedülálló ipartörténeti gyűjtemény. Nyitva tartani szombatonként szokott, de csoportok számára eltérő időpontban, előzetes egyeztetéssel máskor is látogatható. Gondolva az egészségünkre, az algyői „Ezerjófű" Gyógy- és Fűszernövénykert ajánlott, ahol jelenleg több mint kétszáz növényt mutatnak be a Kastélykert u. 42–44. szám alatt. Külön-külön ágyásban vannak a vadon élő, hazánkban termeszthető, mediterránumból származó gyógy- és fűszernövények, és a gyümölcsöt termő növények. Külön ágyások mutatják be a különböző élőhelyek növényeit és a nem Magyarországon őshonos fajtákat. A kertben megtalálható a fitoterápiában, a hivatalos orvoslásban elismert és a népi gyógyászatban alkalmazott növények nagy része. 

Algyőn gyógy- és fűszernövényeket csodálhatunk meg. Fotó: Frank Yvette

Algyőn gyógy- és fűszernövényeket csodálhatunk meg. Fotó: Frank Yvette

Különleges épületeket láthatunk Óföldeákon és Kiszomboron. Előbbi helyszínen az Erődtemplom, ez a Dél-Alföld egyetlen falusi gótikus temploma. A második helyszínen pedig a Hatkaréjos rotunda lehet különleges. Ebből a templomtípusból hazánkban a kiszomborin kívül csupán négy ismeretes még.

A kiszombori Hatkaréjos rotunda. Fotó: Kuklis István

A kiszombori Hatkaréjos rotunda. Fotó: Kuklis István

Kulturális örökségünk része az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakképző Iskola erdészeti múzeuma, amely egyedülálló szakmai tárgyak gyűjteménye. A gyékényszövés hagyományáról sem szabad megfeledkezni, amelybe a szegedi Heller Ödön Művelődési Ház állandó tárlatán tekinthetünk be. 

Különleges épületet láthatunk Óföldeákon is: például az Erődtemplomot. Fotó: Kuklis István

Különleges épületet láthatunk Óföldeákon is: például az Erődtemplomot. Fotó: Kuklis István

Kiránduláshoz kiváló helyszín lehet az ásotthalmi láprét szabadon látogatható területe, 251-féle növény- és mintegy 1500 bogárfaj él itt, de a Kiskunsági Nemzeti Park védelmében álló szikes tavak is alkalmasak barangolásra. Ott van még a mártélyi táj, amely a Tisza déli szakaszának talán legszebb vidéke, felfedezésére kenus túrákat is szerveznek, de a Tiszán a megye számos pontján, például Szegeden is szerveznek hajós kirándulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!