Szeged és környéke

2019.05.16. 12:37

Milliárdos költségvetési csalás: tíz ember letartóztatását indítványozta a Csongrád Megyei Főügyészség

A gyanú szerint csokoládé, cukor és zöldség beszerzésekhez kapcsolódóan károsították meg az állami költségvetést. A cégekhez szerb állampolgárok adták a nevüket - de nem ők rendelkeztek a bankszámlák felett.

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el tíz ember letartóztatását, akik közel egy milliárdos kárt okoztak az állami költségvetésnek.

A gyanú szerint a 2017. év során létrehozott bűnszervezet bűncselekmények elkövetésére hozott létre gazdasági társaságokat jellemzően szerb állampolgárok vezetésével, akik anyagi ellenszolgáltatásért nevüket adták a cégekhez. Az így megalapított cégek bankszámlái felett azonban a bűnszervezet tényleges irányítói rendelkeztek. A céghálóban szereplő cégek azután az Európai Unió területeiről hoztak be jellemzően édességeket, zöldségeket, cukrot. Céljuk az volt, hogy mentesüljenek az első belföldi forgalomba hozatalt terhelő általános forgalmi adó megfizetése alól. Az Unióból beszerzett árut úgy tüntették fel további cégek közbeiktatásával, mintha az áru belföldi gazdasági társaságoktól származna és így utána az adót megfizették volna. A bűnszervezet tagjai a feladatokat egymás között felosztották, voltak, akik a névleges cégvezetőket szervezték be, illetőleg a cégek alapításában működtettek közre, mások pénzfelvételeket végezték, illetőleg az áru beszerzését irányították.

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Osztálya kedden több mint 10 személy őrizetbe vételét rendelte el. Másokat gyanúsítottként állított elő, és több helyszínen foganatosított házkutatást, foglalt le bizonyítékokat.

Az állami költségvetésnek közel egy milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárásban a Csongrád Megyei Főügyészség tíz személy letartóztatását, valamint egy személy bűnügyi felügyeletének elrendelését indítványozta a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája előtt.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon megtartott üléseken fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!