Szeged és környéke

2016.05.25. 09:50

Minden tizedik kutya szívférges Szegeden

Csongrád megye - Szegeden a kutyák 10 százaléka szívférges, de a fertőzöttebb területeken akár minden harmadik kedvenc is megkaphatta már a szúnyogok által terjesztett parazitát. Csak a szúnyogok elleni védekezés nyújthat biztonságot - illetve a rendszeres szűrés.

Timár Kriszta

Mi is kaphatunk férget a szúnyogcsípéstől


Kutyától nem lehet elkapni a szívférgességet, a szúnyogok azonban az embereket is megfertőzhetik. A mi szervezetünkben nem tud 30 centiméteresre fejlődni, a 2-3 centis paraziták azonban a tüdő szöveti állományában betokozódhatnak. Ez a csomó egy röntgen alkalmával első ránézésre akár daganatnak is tűnhet. A bőrféreg azonban, amelyet szintén szúnyog terjeszt, már komolyabb gondot is okozhat: emberekben szemüregbe, agyvelőbe is eljuthat, ráadásul ez az élősködő ki is tud fejlődni teljes, 15-20 centiméteres méretűre az emberi szervezetben is.

– Az ország másik részéből, menhelyről fogadtuk örökbe Gömbit. Mivel tudtam, hogy a szívférgesség ma már komoly veszélyt jelent a kutyákra, ezért természetesen elvittem szűrővizsgálatra. Ott derült ki, hogy nagy a baj – mesélte egy évvel ezelőtt kezdődött kálváriáját [namelink name="Bartos Bea"].


Kutyájában az ultrahanggal is jól látható szívférgek voltak. Sürgősségi műtétre volt szüksége, ám akkor erre hazánkban még nem volt lehetőség.

Több százezerbe került a műtét

A szegedi nőben fel sem merült, hogy nem tesz meg mindent befogadott kutyájáért, így autóba ültek, és meg sem álltak Olaszországig – ott műtötték meg Gömbit. Ez volt akkor az egyetlen lehetőség, hogy az állat túlélje a fertőzést. Kiszedték szívéből a férgeket, itthon pedig még hosszú ideig gyógyszeres kezelést kapott.


Bartos Beának több százezer forintjába került néhány szúnyogcsípés – ennyi kell ugyanis csupán, hogy a kutyák szívférgessé váljanak. Az egykor csak a mediterrán vidékeken létező fertőzés ma már hazánkban is komoly veszélyt jelent.


– Egy év alatt közel ezer szűrést végeztünk el, a kutyák tíz százaléka pedig már most is fertőzött Szegeden – mondta el [namelink name="Rengei Antal"] állatorvos. – Vannak különösen veszélyeztetett területek is: Szentmihályon, Hattyason és Gyálán minimum 30 százalékos ez az arány.


2010-ben légzési problémával hoztak be egy boxert a rendelőmbe – emlékezett vissza [namelink name="Dobos Ádám"] szentesi állatorvos, címzetes egyetemi docens az első esetre. – Leharapta a jobb mutatóujjam végét, majd összeesett, és meghalt. Az állatorvosi egyetemre küldtük boncolásra. Hivatalosan is kimutatták a szívférgességet – tette hozzá. [namelink name="Kovács István"] hódmezővásárhelyi állatorvos tapasztalata szerint 10-ből 3 kutya szívférges. – A praxisomban jelenleg 8-10 ilyen kutyát kezelek – mondta kérdésünkre.

 

Minden tizedik kutya szívférges Szegeden. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A szívférgesség szúnyogcsípéssel terjed. A microfilariák (bébiférgek) – amelyeket a kifejlett egyedek ürítenek a gazdaállat vérpályájába – akár három évig is élnek és fertőzhetnek. Egy újabb vérszíváskor kerülnek egy másik szúnyogba, amelyben kétszer vedlenek két-három hét alatt, és később ezeket oltja be a következő „áldozatába". A felnőtt féreg 7-8 évig is elél, és akár 30 centiméteresre is megnőhet.

Rizikós a kezelése

– A kutyák tüdőartériájában élő férgek roncsolják az érfalat, ami magasabb tüdőbeli artériás nyomást eredményez. Ha túl sok féreg van a tüdőerekben, akkor benyomulnak a szív jobb üregébe is, és itt is roncsolják a szívbelhártyát. Mindennek következtében előbb-utóbb szívelégtelenséget okoznak, annak minden következményével – mondta el Rengei Antal.


Ha már kifejlődtek a férgek, a betegség kezelése nagyon rizikós. Bár ma már Magyarországon is elérhető az eljárás, rendkívül veszélyes: a kutyák 20 százaléka nem éli túl. – Az egyik módszer, hogy gyógyszeres kezeléssel elöljük a férgeket. A döglött férgek azonban tüdőembóliát okoznak. A rossz általános állapotban lévő, már tüneteket mutató kutyák ereiből viszont a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt 1 hónappal szívkatéterrel el kell távolítani a lehető legtöbb kifejlett férget, hogy a tüdőembólia mértéke még túlélhető legyen.

Kezdeti stádiumban jól gyógyítható

– Nem is értem azokat a gazdákat, akik nem szűretik szívférgességre a kutyákat. Hiszen kezdeti stádiumban, amikor még nincs tünete a betegségnek, jól kezelhető – mondta Igaz Edina, akinek kutyájáról egy rutinszűrés után derült ki, hogy fertőzött. – Hét hónapos féregölő és antibiotikumos kezelés után áprilisban negatív lett a teszt, vagyis Manó meggyógyult.


Edina kutyájára folyamatosan csöpögteti azt a szert, ami a szúnyoglárvákat irtja, és védi az állatot a szúnyogcsípéstől is – ezzel a két módszerrel megakadályozható a fertőzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!