Szeged és környéke

2019.07.07. 13:16

Mindenbe tarhonya került a hétvégén Tápén - galéria

Szeged-Tápé - Újra megrendezték a tápai tarhonyafesztivált szombaton, ahol ezúttal tizenhét csapat nevezett be a főzőversenybe. A nyertes a birkás tarhonya lett.

Suki Zoltán

Aki szereti a tarhonyát nehezen találhatott volna jobb helyet Tápénál, ahol szombaton újra megrendezték a már hagyományos tarhonyafesztivált. És az is jó helyen volt Tápén, aki már délelőtt is szeret pálinkát inni. Nekünk érkezésünk után alig három perccel már egy kupica volt a kezünkben, amit egy teljesen ismeretlen embertől kaptunk. A tarhonyafesztivált egyébként már második éve nem a művelődési ház udvarán, hanem a Búcsú téren volt, mert az előzőt már kinőtte a rendezvény. Így viszont jutott hely bőven mindenkinek. Szokás szerint voltak vásári látványosságok, mint például a már ismert kakasosnyalóka-árus, de lehetett kapni szegedi papucsot, és egy kékfestő is kínálta portékáját.


A fesztivált Szécsényi Rózsa, Tápé önkormányzati képviselője nyitotta meg, aki elmondta, hogy a tarhonyafesztivál célja a hagyományőrzés, a tápai konyha népszerűsítése és nem utolsósorban a közösségi élmény.

Mindenbe tarhonya került a hétvégén Tápén. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Utóbbi pedig minden évben összejön a helyieknek. A tarhonyafesztivál egy igazi lokálpatrióta esemény, bár már egyre többen érkeznek Tápén kívülről is. Vági Lászlóék például Orosházáról jöttek.


– Mi nem kifejezetten a fesztiválra érkeztünk, hanem az egyik rokonunk diplomaosztójára az egyetemre. Ők viszont Tápén laknak, így eldöntöttük, hogy kijövünk, és megkóstoljuk a tarhonyás ételeket – mondta a férfi.


Azokból pedig idén is akadt bőven. Az idei tarhonyafőző versenyre 284-en jelentkeztek, de nemcsak Tápéról, hanem Baktóból is jöttek versenyzők, akik összesen 17 csapatot indítottak.


Többen egészen furcsa ételeket is készítettek, volt például tarhonyás lasagne, ami egyébként különdíjat kapott. A legfinomabb étel a zsúri szerint pedig Miklós Lajoséké lett, akik birkahúsos tarhonyával nyerték a főzőversenyt.


A szervezők szerint egyébként a tarhonya szinte mindenhez, és mindenbe illik. Az évek alatt a fesztiválon láttak már a szinte mindennapos lecsós tarhonyán kívül pulykahússal vagy éppen hallal készült ételt, a legvakmerőbbek pedig volt, hogy édességet csináltak belőle.

Mindenbe tarhonya került a hétvégén Tápén. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A tarhonya egyébként tipikus paraszti étel, amit nagyon könnyű volt elkészíteni, akár a pusztában is.


A tarhonyafőzésen kívül a tápai Búcsú téren egész napos programok voltak. Bemutatkoztak a magyar mesterségek, felléptek a Tápéi Ifjú Citerások és a Szegedi Tiszavirág Citera együttes, este pedig Péter Szab Szilvia szórakoztatta a fesztiválozókat.


Előtte viszont még átadták a Tépéért Emlékérmet, amit ezúttal a honismereti gyűjtemény és a tápai hagyományok megőrzéséért végzett munkájáért Molnár Mária könyvtáros, helytörténész kapott.


A tápéi részönkormányzat egyhangú szavazással döntött Molnár Mária elismeréséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!