Szeged és környéke

2019.07.08. 10:11

Minimális a mikroműanyagok jelenléte a halastavakban

Magyar kutatók vizsgálataiból kiderült, nem csak a természetes vizekben, hanem az édesvízi tógazdasági termelés helyszínéül szolgáló halastavakban is kimutathatók mikroműanyagok. Jó hír, hogy a Laboratorium.hu eredményei alapján megállapítható: a többi felszíni vízi méréssel összehasonlítva a halastavi koncentrációk minimálisak.

K. A.

A hazai haltermelésre jellemző körtöltéses és völgyzárógátas tavakon vett minták eredményeit egy intenzíven horgásztatott tóból, valamint természetes vízfolyásokból és tavakból származó minták értékeivel hasonlították össze. A mért értékek jellemzően 5–20 részecske/köbméter tartományban mozogtak, ez kevesebb, mint a fele a tavaly a Dunából kimutatott mennyiségnek. Létezik olyan – a Balatonunknál háromszor nagyobb – kínai tó, amelyben a mikroműanyag-részecskék számát köbméterenként 3–25 ezer között mérték.


– Ha ilyen probléma van, akkor csak a Tisza vizéből, vagy a takarmányból jöhet be tavainkba a mikroműanyag – mondja Sztanó János. A Szegedfish ügyvezető igazgatója tőlünk hallott először a mérésről, megkérdezte a Magyar Halászati Szakmaközi Szervezetet is, de ott sem ismerték a programot.

Zárt terület a Fehér-tavi halgazdaság, ez jelentősen csökkenti a szennyeződés esélyét. ARCHÍV FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Zárt terület a Fehér-tavi halgazdaság, ez jelentősen csökkenti a szennyeződés esélyét. ARCHÍV FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Senki sem keresett meg bennünket, de eléggé zárt terület a Fehér-tavi halgazdaság, úgy gondolom, ez jelentősen csökkenti a mikroműanyaggal való szennyeződést esélyét – hangsúlyozta a szakember.


– Mivel igen kis koncentrációk, nanogramm/liter mérése szükséges, ezt Csongrád megyében információink szerint senki sem végzi – mondta lapunk érdeklődésére Balaton Krisztina, a Szegedi Vízmű kommunikációs vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!