Szeged és környéke

2008.08.12. 23:29

Mórahalom, a mi kis Balatonunk

Mórahalom - 58 helyen 500 vendéget „altatnak" az 5800 lelkes Mórahalmon. Ugyanannyi magánszállást tartanak nyilván, mint a nagyságrendekkel nagyobb Szegeden. A főszezon két hónapos, az igazi pezsgést a gyógyfürdő hozta – egy kánikulai napon 4000-4500 belépőt adnak el.

Dombai Tünde

Mintha a Balaton-parton sétálnánk: szalmakalapos nagymamák, úszógumis gyerekeket kézen fogó szülők baktattak tegnap délelőtt a mórahalmi főutcán az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő felé. Amerre a szem ellát, vendégház, tanya, panzió hirdeti magát. A fürdő előtti térképen megszámoltuk a színes fényképes „zimmer frei" kínálatot, és meghökkentünk: 60 magánszálláshelyen kopogtathatunk be. Már ha lenne szabad szoba, de nincs. Merthogy a Homokhátság fővárosában néhány éve megizmosodott fürdőparadicsomban csúcsra jár a „szoba kiadó" üzletág. Csak a fürdővel szemközti utcában négyet találtunk.

Telt ház van Németh István Iskola utcai Móra vendégházában is. A sárvári Márkus Sándorné Andrea családja az emeleti szobákat vette ki öt éjszakára. A pedagógus anyuka mesélte: hasonló családi házban laknak, és ugyan náluk is van termálfürdő, minden évben más hazai tájon üdülnek.

A fürdő jelenti Mórahalom vonzerejét. Fotó: Frank Yvette (Képgaléria)


Idén Szeged környékére esett a választásuk, és megálltak Mórahalmon, mert nyugodt, otthonos környezetbe vágytak. Olyanra, ahol lehet fürdeni, de közel van a kultúrprogram és a kirándulóhelyek. Csábítónak tűnt az interneten hirdető Szegedhez közeli kisváros, csábította őket a kedves kis panzió meg a jutányos árak. Foglaltak, és nyakukba vették a 353 kilométert.

Németh István civilben vendéglátós, öt éve „melléküzemágként" nyitotta ki a panziót a feleségének. Kecelről, Hartáról, Bakonybélből érkeztek a legutóbbi törzsvendégeik, de visszajárnak a franciák, a kanadaiak és a kaliforniaiak is. Némethék egy fedél alatt, ám teljesen elszeparáltan lakják vendégeikkel a családi házat. Az emeleti apartmanba külön bejárat vezet, a hátsó épületben szintén összkomfortos a két szoba-konyha-fürdőszoba. Aki a gondozott kertben akar pihenni, szaletlit, sütőhelyet, játéksarkot talál.

Márkusék Sárvárról érkeztek, pedig ott is van gyógyfürdő

Márkusék Sárvárról érkeztek, pedig ott is van gyógyfürdő.
Fotó: Frank Yvette

Teleki Ferencné Erika a környék „információs központja", és a Falusi Turizmus Országos Szövetségének szaktanácsadója. Elmondta: korábban a vajdasági vendégforgalom is virágzott, ám a schengeni határ szigorításai miatt felére esett vissza. Ezt pótolja a sok reklám vonzotta hazai turistaáradat. A legjobb cégér az elégedett vendég. Most két-háromezer forint egy főnek egy éjszaka. – A vendéglátók megtanulták, hogy nem elég a „zimmer feri", azaz hogy kiadom az üres szobámat, én meg elalszom a másikban – magyarázta a szaktanácsadó.

A mórahalmiak nem főállású szállásadók. A szobakiadás nem megélhetés, de remek mellékkereset. Van, aki nyugdíjat, van, aki főállást – vagyonőr, mezőgazdasági munka, autószerelő – egészít ki vele.

Némethék zöldövezete a szaletli és környéke. Fotó: Frank Yvette

Némethék zöldövezete a szaletli és környéke.
Fotó: Frank Yvette

Félezer férőhely sem elég

Tizenkét éve a környéken még egy busznyi vendég elszállásolása is gondot okozott, mert csak 2 panzió működött. Az önkormányzat tíz éve lasszóval fogta a szobakiadókat. Idővel cserélődött a csapat, mert nem mindenki tartotta magát a minőségi kritériumokhoz, és nehezményezték az állandó készenlétet, nem reklámozták magukat. 2000-ben 4 helyen összesen már csak 14 vendégnek akadt hely. Minisztériumi pályázatok hoztak új lendületet a külterületi tanyasi turizmusba. 2004-ben a fürdőberuházással pezsdült meg a forgalom: a 30 vendégház 300 férőhelye is kevésnek bizonyult, megtelt Ásotthalom, Pusztamérges és Zákányszék. Idénre megduplázódott: 58 helyen 500 vendéget „altatnak" az 5800 lelkes Mórahalmon. És még lenne igény körülbelül 30 helyre, tehát elférne a szálláspiacon még 4-5 minőségi magánszállás. (Szegeden 22 panziót találni, a városháza 59 magánszálláshelyen 174 szobában 355 ágyat tart nyilván.)

Biztató a hajrá

Sok múlik az augusztusi finisen, de a júliusi esők ellenére az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő várhatóan hozza a tavaly májustól a nyár végéig mért 132 ezres forgalmat. Egy tegnapihoz hasonló kánikulai napon 4000-4500 belépőt adnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!