Szeged és környéke

2013.03.29. 19:58

Műholdon érkezik a nyári időszámítás

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3-ra kell állítani óráinkat. Az egy óra alváshiány sem az embereket, sem pedig az állatokat nem viseli meg. A toronyórákat nem kell átállítani, átállnak maguktól.

Arany T. János

Európában, így hazánkban is, március utolsó vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. Idén március 31-én, azaz vasárnap hajnalban kell 2 óráról 3-ra állítani óráinkat. A Magyarországon 1980 óta működő rendszert energiamegtakarítási céllal vezették be. Szakemberek becslése szerint az átállítással megközelítőleg az ország egynapi fogyasztásának megfelelő villamos energia spórolható meg.

Az Európai Unióban egységesen alkalmazott módszer lényege, hogy a szokásos ébrenléti időszak – jellemzően reggel 7 és este 10 óra között – minél inkább egybeessen a természetes nappali világosság idejével, ezáltal kevesebbet kelljen használni a világítást. A nap-éj egyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően napi 1–4 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható. Az összességében megtakarított villamos energia éves szinten becsülve mintegy 100-120 GWh-t tesz ki. A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik.



A toronyórák átállítását már évtizedek óta nem kézzel végzik. – A régi berendezések tönkrementek, majd a felújítások alkalmával áttértek digitálisra, sehol nincs már kézi vezérlés – tudtuk meg Kondé Lajos plébánostól, a Szeged–csanádi Egyházmegye pasztorális helynökétől. A plébános hozzátette, ma már minden toronyóra vezérlőrendszere automatizált. A frankfurti központból, műholdas kapcsolaton keresztül érkezik a vezérlés.

– Az állatok nem a mi óránk szerint élnek. Annyi változás történik csak az életükben, hogy egy órával később kezdődik a műszak a parkban, így az állatok is annyival később kapnak enni – mondta Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója.

Az óraátállítás élettani hatásáról dr. Vratán Edit háziorvos elmondta: egy új bioritmushoz kell hozzászoknunk, ami először furcsának tűnhet, de a legtöbben gyorsan túl leszünk rajta. Előfordulhat, hogy álmosnak érezzük magunkat, kapkodunk, de az egy órával kevesebb alvás nem viseli meg a szervezetet jelentősen. A szakember hangsúlyozta, azok, akik gyógyszert szednek vagy adnak be maguknak, figyeljenek oda jobban az első napokban.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!